TARTA CZEKOLADOWA Z KREMEM KAROBOWO-ORZECHOWO-CIECIORKOWYM
weganon 11 lutego 2019

DSC_0077

Tarty dobre są o każdej porze roku. To sezonowe słodkości, gdzie latem robię z nadzieniem owocowym w formie galaretek lub musów. Zimą pożywna czekolada, orzechy czy strączki. Do tego cytrusy, kiwi i granat. Można je piec lub nie. Te ostatnie to moje ulubione. Zawsze bezglutenowe, bo do spodów używam pestek słonecznika, orzechów, wiórków kokosowych lub innych składników.

Ta tarta jest jednak inna. Do spodu użyłem zmielonej granoli. Wybierzcie taką, jaka Wam odpowiada. Krem jest z bardzo pożywny. Czekolada 70%, ciecierzyca, masło orzechowe, melasa karobowa i karob do słodkości. Cynamon i kardamon działają rozgrzewająco. Na wierzchu cytrusy i kiwi. Smak, prostota i zadowolenie :)

DSC_0097

SKŁADNIKI:

Forma do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 28 cm
Na spód:
– 3 szklanki dowolnej granoli

– 2 łyżki karobu (użyłem TEGO)
– 2-3 łyżki gęstego dżemu (użyłem z czarnej porzeczki)

Na krem:
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego

– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)
– 1 łyżka karobu (użyłem TEGO)
– 3 łyżki melasy karobowej (użyłem TEJ)
– 2 czekolady ok 70% po 100g
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu

WYKONANIE:

Spód:
– granole zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodać karob. Wymieszać. Dodać dżem i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno i boki formy, wylepić masą

Krem:
– ciecierzycę zmiksować z masłem i mlekiem. Dodać melasę i wymieszać. Podgrzać prawie do wrzenia. Wyłączyć grzanie

– dodać połamaną czekoladę, karob, cynamon i kardamon. Wymieszać do rozpuszczenia
– wylać krem na spód. Ułożyć owoce
– wstawić do lodówki aż krem stężeje

DSC_0083

DSC_0092

DSC_0078

4 Komentarze

  1. Czy można zamiast karobu użyć czegoś innego? I zamiast melasy karobowej też

  2. Zrobiłam wczoraj, przepis prosty, miałam wszystkie składniki.
    Ciecierzyca mnie nie zaskoczyła, ale smak gotowej masy owszem…
    Strasznie było ją czuć! Dodałam o wiele wiele więcej masła orzechowego, uzupełniając napojem roślinnym, trochę więcej czekolady i kakao. Efekt końcowy ok, ale normalnie to było by czuć ciecierzyce.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *