PIERNIKI I LUKRY :)
weganon 17 grudnia 2015

Gdy któregoś roku powiedziałem, że nie piekę pierników, mało mnie nie zlinczowano :)
Zdążyłem już przyzwyczaić bliskich, że każdego roku dostają ode mnie paczkę tych słodkości. Co roku piekę mniej więcej 500 sztuk. Po zrobieniu ledwo żyję i obiecuję sobie, że już nigdy. 12 miesięcy mija i tak od lat :)
Ceremoniał rozpoczyna się od zakupu tony różności. Mąki, bakalie, groszki itd. Następnie rozłożenie pieczenia na kilka dni. Później przychodzi ozdabianie. To dopiero jest zabawa. Co roku mam zastęp pomocników (również tych podjadających). Inwencji ozdabiania nie ma granic. Na końcu pakowanie w folię z plastrami wysuszonego pomarańcza, orzechami i gałązkami świerka. Obdarowanie i finisz.
Nie będę owijał w bawełnę. Pierniki nie są bezglutenowe. Może kiedyś takie wypróbuję. Na razie nie mam takiej potrzeby.
Nie ma w nich miodu. Jest mus daktylowy i to on sprawia, że pierniki są miękkie cały czas. Przyprawa piernikowa jest oczywiście własnej produkcji (PRZEPIS).
Nie używam margaryny tylko olej. Ciasto podczas wyrabiania i wałkowania nie kruszy się tak.
Jeśli chodzi o lukry, to kiedyś był to zwykły cukier puder. Od kilku lat jest puder z cukru trzcinowego nierafinowanego (trochę zdrowsze wersja). Nie dajmy się jednak zwariować. Raz do roku można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Przecież i tak nie zjadamy pół kilo tych ciastek. Nie są bardzo słodkie. Robię takie, ponieważ jest jeszcze lukier.
Pierniki najlepsze są następnego dnia. Mam wrażenie, że dojrzewają. Nabierają wyraźnego korzennego smaku.
Jeśli chodzi o lukrowanie, to używam naturalnych barwników. Nie chodzi tu o jakieś uprzedzenia. Po prostu szybko i tanio, można sobie zrobić je samemu. Sztuczne żele i proszki w tym przypadku, idą w odstawkę.
Na lukrze lądują orzechy, migdały, żurawina, wiórki kokosowe, kolorowe posypki i groszki, czarnuszka itd.
Podane poniżej składniki, są na ponad 200 pierników.
Uspokajam rodzinę i znajomych. W tym roku też dostaniecie pakę korzennych słodkości. Zrobiłem ich ponad 600 :)

SKŁADNIKI:

Pierniki:
– 1 kg mąki pszennej lub 1:1 z mąką orkiszową
– 5 płaskich łyżek kakao lub karobu
– 2 płaskie łyżki sody oczyszczonej
– 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
– 5 płaskich łyżek przyprawy piernikowej
– 2 szklanki daktyli
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 3/4 szklanki oleju rzepakowego, z pestek winogron lub słonecznikowego
– 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego

Lukry:
– cukier puder trzcinowy
– barwnik czerwony – sok z buraka
– barwnik żółty – kurkuma
– barwnik biały – sok z cytryny
– barwnik czekoladowy – kakao
– barwnik zielony – świeże listki mięty, szpinaku itp

– różności do ozdabiania


WYKONANIE:

Pierniki:
– daktyle zalać na 24 godziny wodą, Odlać ją. Daktyle zmiksować na gładko z mlekiem roślinnym
– mam ten komfort, że ciasto wyrabia mi mikser. W innym przypadku robimy wszystko łapciami :)
– w jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej ciekłe
– powoli dolewamy ciekłe do suchych i wyrabiamy
– ciasto nie powinno się kruszyć, być suche. Jeśli takie jest, to można dodać trochę mleka. Jeśli bardzo się klei do rok, dodać mąki
– odrywamy po kawałku ciasto, wałkujemy (można odrobinę podsypać mąką) na grubość ok 0,5 cm
– wykrawać dowolne kształty
– kłaść na papier do pieczenia ułożony na blasze 
– piec nie dłużej niż 8 minut w 180 stopniach
– wystudzić

Lukry:
– do miski wsypać cukier i powoli dodawać płyn ciągle mieszając
– masa powinna być gęsta, ale lejąca
– jeżeli chodzi o zielony barwnik, to miksuje listki z odrobiną wody i odciskam płyn za pomocą gazy
– żółty – mieszam cukier z odrobiną kurkumy
– czekoladowy – cukier wymieszany z kakao
– biorę piernik w palce, zanurzam w lukrze i od razu ozdabiam, bo lukier szybko schnie

43 Komentarze

  1. Jaka była użyta mąka? Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać więcej wody, można powidła lub rozpuszczonej margaryny

  2. Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, ale ciasto mega mi się kurczy. Jest problem żeby w ogóle je rozwałkować. Co może być przyczyną?

  3. Cześć! Czy wiesz może, czy można podmienić szklankę daktyli na miód? Z góry dziękuję za odpowiedź!

  4. Ile wychodzi mniej więcej objętościowo tych mielonych daktyli? Dostałam w prezencie pastę daktylowa i myślę że nadałaby się do tego przepisu tylko nie wiem ile jej dodać

  5. Miękkie, potem twardnieją. Można je włożyć do słoja ze skórką z jabłka i będą miękkie

  6. Dziekuje za odpowiedz. Jeszcze jedno pytanko. Jak długo beda dobre? Po upieczeniu sa miękkie? Twarde?

  7. Pierniczki i lukier wyglądają zachęcająco. Jak wyjdzie? To się zobaczy, lecz wieżę, że dobrze.
    Co do lukru.
    Jaki dodawać płyn? O co z nim chodzi?

  8. Wszystkie ozdoby, które mam są wegańskie. Niestety nie kupowane w Polsce. Dostałem kilka lat temu od koleżanki ze Szwajcarii. W Polsce już można kupić bez żelatyny, koszeniny czy szelaku

  9. To już któryś wpis, traktujący poniekąd o ozdobach piernikowych. Mam na myśli te sklepowe, gotowe, kolorowe kulki i posypki. W sklepach pewnie większość jest wegańska,ale czy mógłbyś proszę podać chociaż kilka, z których korzystasz osobiście? To będzie duże ułatwienie! Z góry dziękuję:)

  10. A czy dało by się zamienić na coś daktyle? Albo raczej nie moczyć je przez 24h? Chcę już dziś zrobić te pierniczki…

  11. Cześć, jak udalo ci się uzyskac tą intensywną biel lukru? Moj jest taki…. blado kremowy :-( ale puerniczki super!

  12. Dyniowe mogą stać nawet rok :) oczywiście będą twardniały, miękły itd. Dziękuję bardzo i zapraszam :)

  13. Napisałam taki długi komentarz pochwał i się skasowało chyba.. upiekłam dyniowe, są wspaniałe! Czy mogą stać równie długo co te? Jeśli tak zrobię jeszce kilka razy przed świętami wspaniały blog, wpadłam tu przypadkiem wczoraj, a o Twoją książkę napiszę do Mikołaja poztrawiam i prosze o odpowiedź

  14. super :) polecam też dzisiejszy przepis na pierniki dyniowe a w kolejnych dniach będą inne

  15. mój piekarnik wymagał 15 minutowego pieczenia. Wyszły elastyczne, pulchne, nie kruche. I to jest super. Może to dlatego, że użyłam podwójnej ilości proszku, omijając sodę. Niemniej niewegańskie lokatorki były zachwycone, wydaje mi się że nie tylko tak powiedziały z uprzejmości, bo same zapytały czy mogą więcej , a to najlepsza ocena produktu ;D. Przepis fajny, bo nieskomplikowany. W niedzielę na Kuchni Społecznej będzie promował weganizm ;D

  16. Właśnie szukam jakiegoś łatwego przepisu na pierniczki i po przeczytaniu kilkunastu blogów, Twój przepis najbardziej przypadki mi do gustu :) Jak długo można te cuda przechowywać?

  17. Dziekuje za przepis.Mam tylko jedno pytanie-pierniczki nie pachna za bardzo soda?Nie znosze zapachu(i smaku)sody w wypiekach.Z gory dziekuje za odpowiedz :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *