Fasola we współczesnej kuchni polskiej, to oklepana fasolówka i po bretońsku. Kuchnia wegańska i wegetariańska, wyniosła ten strączek na inny poziom. Ciasta i kremy czekoladowe, trufle, masy do ciast czy tart, słynny „smalec” czy pieczona z dodatkiem jabłek, cebuli i ziół. Czy rzeczywiście fasola jest tak traktowana po macoszemu w naszej kuchni? Może w ogólnopolskim ujęciu, tak. W niektórych regionach ma zaszczytne miejsce w kuchni. Dotyczy to szczególnie Podkarpacia, Małopolski, świętokrzyskiego, Kujaw i Pomorza. Fasola Jaś to nasz towar eksportowy. Znana na całym świecie. Korczyńska, z Doliny Dunajca czy wrzawska. Ma swoje święta. Gospodynie z KGW prześcigają się w przepisach. Pasztety, pierogi, krokiety, torty, kotlety, kluski czy nawet alkohol. Pomysłów nie ma końca. Jedną z regionalnych potraw, jest fasola z suszonymi śliwkami. Serwowana na wigilijne stoły. Podawana na słodko z miodem. W okresie poza świątecznym ze skwarkami. Jednak to mieszkańcy Kaszub mają coś wyjątkowego. Fasole po kaszubsku. Powiem Wam jedno. Fasola po bretońsku może się schować. To wyjątkowe danie, które możecie spotkać na festiwalach smaku na całym Pomorzu i również na Kujawach. Co sprawia, że jest tak wyjątkowa? Aromatyczne składniki.
Wszyscy znają śledzie po kaszubsku. To potrawa, w której ryby marynowane są w słodkawym i korzennym sosie pomidorowym. Niezwykle aromatyczna. Serwowana na wigilijnym stole. W ten sam sposób przygotowuje się w kuchni roślinnej boczniaki czy bakłażany. Jednak fasola wg mnie wygrywa tą konkurencję. Składniki, które dodałem od siebie to sos sojowy i wędzona papryka. Jestem ciekawy Waszych opinii. Dla mnie to nowy wymiar fasoli
SKŁADNIKI:
– 1,5 szklanki suchej fasoli Jaś
– 2 duże cebule
– 10 suszonych śliwek wędzonych
– 8 ziaren ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
– 1 łyżeczka gorczycy
– 2 szklanki wody z gotowania fasoli lub zwykłej wody
– 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka majeranku
– 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
– 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
– szczypta cynamonu
– 3-4 łyżki oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– fasole moczyć w zimnej wodzie 10-12 godzin. Odlać wodę, przepłukać zimną wodą. Fasole włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Gdy zaczyna mięknąć, dodać sporą szczyptę soli. Odcedzić, ale nie wylewać wody
– cebule pokroić w piórka, śliwki w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę, śliwki, ziele, liście i gorczycę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula zacznie się rumienić. Wyjąć ziele i liście
– koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą. Wlać na patelnie. Dodać obie papryki, sos sojowy, cynamon i majeranek. Dusić na średnim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć
– doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć fasole i wymieszać
– można wcinać od razu, ale najlepsza jest następnego dnia
Ale w oryginale jest?a
Tu akurat nie dodawałem
A gdzie przyprawy korzenne.. goździki, owoce jałowca itp?
Widziałam takie przepisy
2 puszki i dobrze przemyć zimną wodą
Super przepis, już nie mogę się doczekać kiedy go wypróbuję! Mam fasolę w puszce i zastanawiam się ile należałoby użyć do tego przepisu. Czy dwie puszki może?
Zrobisz bakłażany po kaszubsku? Proszę <3
Bardzo się cieszę, że smakuje i podoba się blog
Przepyszne. Gotuję już drugi raz w ciągu dwóch tygodni. Ogólnie jestem pod wrażaniem bloga i przepisów. Proste, pyszne, lokalne i ze świeżymi, aromatycznymi ziołami z ogrodu
Super pomysł
Pyszne to jest. Teraz chodzi mi po głowie fasola po grecku czyli z cebulą, marchewką, pietruszką i selerem uduszonymi w pomidorach.
Cieszę się, że smakuje. Też dziś zajadam
smacznego
Zrobiliśmy z mężem kilka dni temu. Wyszła przepyszna
Smacznego
O Mamuniu jakie to pyszne ! A spróbowałam zaraz po ugotowaniu. Przepis petarda
Wspaniale
Życzę smacznego i bardzo dziękuje za przekazywanie przepisu w świat 
Pozdrawiam
We Francji, a przynajmniej tu gdzie mieszkam, nie znalazlam fasoli Jas… Mialam natomiast „zwykla” fasole biala, z ktora tak wlasciwie nie wiedzialam co zrobic, bo nie jest to moj ulubiony straczek… Jestem jednak zwolenniczka roznorodnosci i probowania (jak to mowila moja Babunia „nie wierz gebie, poloz na zebie”
Tak wiec : fasola po kaszubsku zrobiona, zjedzona, PYSZNA !! Wlasnie przetlumaczylam przepis i podzielilam sie ze znajomymi wege ! Zrodlo zacytowane, oczywiscie. Znajomym nie wege zaserwuje na jakiejs z kolacji podczas ktorych zmuszam ich do spedznenia pysznej chwili bez zwierzat na talerzu ! Dziekuje za przepis !
Bardzo się cieszę, że tak smakuje
To jest najlepsza wersja fasoli „po bretońsku” jaką jadłam. Dzisiaj zjadłam i już zrobiłam kolejny garnek na jutro :))
Proszę i smacznego
Do tej pory robiłam tylko boczniaki po kaszubsku, a tu nowa odsłona. Super na śniadanie z ziemniaczkami i jajkiem, na obiad i na kolacje z chlebusiem! Dziękuje Weganon!
zrobiłem, wyszło bardzo dobre. Dałem więcej ancymonu
aby podkręcić nieco nutkę. Zacne, dzięki
Proszę
Oooo mama kiedyś mi taką robiła. Dzięki za przepis
Rodzynki też będą super
Wygląda świetnie. Coś czuję, że jak będę w domu na święta, to to przygotuje moja mama – zdecydowanie jej smaki
O raju, tak! Jestem Kaszubką i śledzie w domu były w każdej odsłonie, ale fasola nie. Muszę to ugotować! Dawno się tak nie podekscytowałam 😉 Tylko chyba zamienię śliwki na rodzynki.