Pierogi pieczone lub gotowane. Na słodko i wytrawnie. Na święta i dzień powszedni. Mogę jeść każdego dnia. Nie jest mi straszne ich lepienie. Odpoczywam przy ich robieniu. Mam czas na słuchanie muzyki i rozmyślania.
Te pierogi są inne. To ciasta w takim kształcie. Podwójnie dyniowe i kokosowe. Dynia w formie musu jest w cieście i nadzieniu. Kokos w formie oleju w cieście i wiórków w farszu. Olej powoduje, że ciastka są kruche. Mają piękny złoty kolor.
Ilość ciasta wychodzi większa niż nadzienia. To efekt zamierzony. Przechowajcie go w lodówce. Użyjemy go do innego deseru, który niebawem będzie na blogu.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 150 g ciekłego oleju kokosowego, nierafinowanego
– 3 łyżki nierafinowanego cukru w formie pudru
– ½ – ¾ szklanki musu dyniowego (ilość zależy od gęstości musu) (przepis TU)
Nadzienie:
– 1 szklanka musu dyniowego (przepis TU)
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– 2 łyżki dowolnego syropu
WYKONANIE:
Nadzienie:
– wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać
Ciasto:
– mąkę wymieszać z cukrem. Dodać olej i mus. Ilość musu zależy od jego gęstości. Dodawajcie po łyżce. Finalnie powinno powstać ciasto o konsystencji jak na pierogi
– ciasto wałkować na grubość kilku mm. Wykrawać kółka. Kłaść nadzienie i zlepiać. Na koniec można zrobić wzorek widelcem
– na blachę położyć papier do pieczenia. Układać pierogi. Wstawić do lodówki na 20 minut
– piec około 20 minut w 200°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka
– wystudzić i posypać pudrem lub polać lukrem, czekoladą
Właśnie zrobiłem i jem. I niestety .. zwykle. Szału nie ma. Nic nie urywa Chyba za dużo oczekiwałem.
tak
Czy ten ciekły olej to po prostu podgrzany stały nierafinowany? Tylko taki mam w słoiczku
około 30 sztuk
Ile pierogow wychodzi z tego ciasta?
Bardzo dziękuje
Cudowne, kolor , kształt , zawartość
Ciekawa jestem do czego będzie służyć reszta ciasta
p.s książkę już zamówiłam
Już dawno nie patrzyłam na pierożki z taką ochotą! Wyglądają wybornie – wypróbuję przepis
Wyglądają pięknie! Muszę koniecznie spróbować!