Wracam do Was po dłuższej przerwie. Już nie jest tajemnicą, jaki był powód. Już niedługo pojawi się moja pierwsza książka. Cała będzie na słodko, ale o tym opowiem w innym poście. W nawiązaniu do książki, pierwszy przepis jest na słodko
Już wiecie jak uwielbiam dynie. W każdej formie. Na słodko i wytrawnie. Surowo, pieczone czy gotowane. W całości lub kawałkach. Hokkaido, piżmowa, Muscat, Futsu black, Blue balet, acorn czy mandarynkowa. Nie ma znaczenia. Każdą przerabiam i testuje. W najlepszym gospodarstwie pod słońcem. Pana Ludwika Majlerta, jest mnóstwo dyń. Różne gatunki.
Na pierwszy rzut idą, fikuśne dyniowe biszkopciki. Miękkie i puszyste. O smaku orzechowym z dodatkiem cynamonu. Posypane kokosowym pudrem lub polane cytrynowym lukrem. Użyłem nowej formy. Zakupiłem ją w TK MAXX. Wychodzą z niej piękne kształty małych biszkopcików lub babeczek, jak kto woli.
Tym wpisem rozpoczynam mały maraton dyniowy. Na blogu jest już sporo przepisów, ale w głowie mam jeszcze więcej
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka musu dyniowego (przepis TU)
– 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego (polecam orzechowe lub migdałowe)
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru (u mnie kokosowy)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu
– skórka i sok z 1 cytryny
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
WYKONANIE:
– mus wymieszać z masłem, ekstraktem waniliowym, mlekiem, sokiem i skórką z cytryny i cukrem
– w drugiej misce wymieszać mąkę, cynamon, sodę i proszek. Wlać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– formę do babeczek wypełnić masą (polecam masę przelać do rękawa cukierniczego lub woreczka na mrożonki i wyciskać masę). Można zrobić w formie muffinek
– piec 25 minut w 180°C
– wystudzić, polać lukrem lub posypać pudrem
brawo i smacznego
Ja zrobiłam z mixu mąki kasztanowej, bananowej i kokosowej, wyszły bardzo wilgotne i przepysznea po polaniu lukrem cytrynowym to poprostu szał
Formy nie trzeba smarować niczym. Tak mają te żeliwne
Nie przykleily sie do formy? Wyjelas je bez problemu? Wygladaja pieknie
Pewnie wyjdą, tylko nie będą już miękkie i puszyste
czy wyjdzie z mąką ryżową lub inną bezglutenową? (niestety nie mogę też kukurydzianej i ziemniaczanej).