Płaskie pieczywo jest charakterystyczne dla wielu nacji. Szczególnie popularne jest w krajach arabskich. Kraje europejskie też mają swoje cuda. Przykładem są Włochy z focaccią. Uwielbiam te placki. Niewiele roboty a smak wyborny. Dodatki dowolne jak i kształt.
Te chlebki mają coś w sobie z włoskiego klasyku. Są jednak bardziej płaskie. Na wierzchu plastry pomidorów, pieczarek, oliwek i czerwonej cebuli. Ciasto wzbogacone ziołami prowansalskimi dla aromatu.
Ilość składników jest na 2 spore chlebki, ale zróbcie więcej, bo schodzą szybko
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1 saszetka suszonych drożdży 7 g
– ciepła woda
– łyżeczka soli
– łyżka ziół prowansalskich
Dodatki:
– tu pozostawiam pełną dowolność. Każdy wie, co lubi
WYKONANIE:
Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą, drożdżami i ziołami. Powoli dodawać ciepłą wodę (ilość zależy od rodzaju i wilgotności mąki) do chwili uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta (wyrabiać około 7-8 minut)
– ciasto włożyć do miski, szczelnie przykryć folią i wstawić w ciepłe miejsce
– ponownie chwilę wyrobić. Blat lekko podsypać mąką. Ciasto podzielić na 2 lub więcej części i cienko rozwałkować (na ok. 0,5 cm). Przenieść na papier do pieczenia
Dodatki:
– warzywa lekko wcisnąć w ciasto, polać oliwą i posypać solą i suszonym oregano
– piec 30 minut w 200 stopniach
25 g
Jeśli chciałabym użyć świeżych drożdży to ile wziąć?
Tak
Wyglądają świetnie Właśnie zaczynam. Postanowiłam zrobić z podwójnej ilości. Chyba mogę zamrozić już upieczone prawda?
Dziękuje
Właśnie mam mąkę orkiszową i zastanawiałam się do czego ją użyć a tu proszę Twój przepis! Jesteś moim natchnieniem 😉
Ps.Twój blog to kopalnia wiedzy.
Pozdrawiam.
pewnie lekko stwardnieją, ale nadal będą dobre
Czy bedzie dobre na zimno ?? No na drugi dzien ?pozdrawiam…
wystarczy godzina
Ile czasu trzymać pod folią ?
dokładnie
Super, jak organella komórkowe albo coś ;)))
wegańskie kulinarne malowanie
Dzieła sztuki Jutro wypróbuję