DROŻDŻOWE, PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ ŚWIĄTECZNĄ
weganon 25 listopada 2015

 

Mamy już ugotowaną kapustę i przystępujemy do dzieła. Pierogi. W zależności od rejonu Polski, mają różne nadzienia. Głównie, to kapusta z grzybami. czasem suszone śliwki, kasza gryczana z serem czy ziemniakami. Nieważne jakie. Liczy się smak i świętowanie w ich towarzystwie :)
U mnie oprócz pierogów gotowanych, a później odsmażanych, są pieczone. Idealnie nadają się do barszczu czerwonego zamiast pasztecików czy uszek.
Uwielbiam połączenie kiszonej kapusty z ciastem drożdżowym. Stosuję je w kulebiakach, czy tartach. Robię też małe kapuśniaczki, takie na jeden kęs.
O kapuście nie będę już pisał bo była o niej mowa w poprzednich postach. Ciasto drożdżowe też nie wymaga wielkich opowieści.
Pierogi można robić różnych kształtów i wielkości. Róbcie je tylko w ilości takiej, by zjeść je tego samego dnia. Ciasto drożdżowe nasiąka sokiem z kapusty i pierogi stają się nasiąknięte, a nie chrupiące.

 

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– kopiasta łyżeczka soli
– ciepła woda
– 1 saszetka suszonych drożdży 7 g lub 9 g
– 3 łyżki oleju
– kapusta wg tego PRZEPISU


WYKONANIE:

– połączyć sypkie składniki ciasta, dodać olej i wymieszać
– powoli dodawać ciepłą wodę (u mnie wyszło prawie pół szklanki)
– wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut)
– ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na 1,5 godziny
– kapustę odcisnąć maksymalnie z płynu i dokładnie posiekać
– ciast ponownie chwile wyrobić
– wałkować niezbyt cienko
– wykrawać kółeczka i nakładać farsz, zlepiać
– pierogi ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować ich wierzch olejem
– piec około 30 minut w 200 stopniach
– po upieczeniu są twardawe i za kilka minut są chrupiące

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *