Uwielbiam trufle (te słodkie i te grzybowe ). Ich przygotowanie jest banalnie proste. Kilka zmiksowanych składników. Coś, co zlepi całość. Dodatki smakowe i mała przystawka gotowa. Najbardziej lubię te na bazie orzechów, płatków z cynamonem i cytrusami. Nadają świeżości i przełamują słodki smak.
Uwielbiam też tarty, dlatego postanowiłem połączyć te dwa desery. Jeżeli coś się lubi to należy zdwoić te odczucia Cynamonowe trufle zatopione w cynamonowej czekoladzie i świeże soczyste maliny. Deser idealny na każdą porę dnia (mówię o sobie )
To kolejna tarta, jaką możecie spróbować. Dostępna w Trawie. Mam nadzieję, że zasmakuje tak samo jak poprzednie ciasta
SKŁADNIKI:
Forma do tart o śr. około 30 cm w wyjmowanym spodem
Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka orzechów ziemnych
– 2 łyżki kakao
– 1,5 szklanki namoczonych daktyli
Na trufle:
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka orzechów ziemnych
– 3 łyżki kakao
– 1,5 szklanki namoczonych daktyli
– 1 łyżeczka cynamonu
– skórka z całej i sok z połowy cytryny
Masa czekoladowa:
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 puszka mleka kokosowego (powyżej 80% kokosa i 17 % tłuszczu), wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 3-4 łyżki syropu klonowego, daktylowego lub z agawy
– 1 łyżeczka cynamonu
– maliny
WYKONANIE:
Spód:
– słonecznik, wiórki, orzechy i kakao zmielić na drobne okruszki (robię to malakserem)
– daktyle namoczyć godzinę w wodzie. Odcedzić, ale nie odciskać wody. Ponownie zmiksować. Powinna powstać zbita i gliniasta masa, (jeśli jest sucha i krusząca się to dodać np. dowolnej konfitury lub banana)
– masą wykleić boki i dno formy
Trufle:
– słonecznik, wiórki, orzechy, cynamon i kakao zmielić na drobne okruszki (robię to malakserem)
– daktyle namoczyć godzinę w wodzie. Odcedzić, ale nie odciskać wody. Dodać skórkę i sok z cytryny. Ponownie zmiksować. Powinna powstać zbita i gliniasta masa, (jeśli jest sucha i krusząca się to dodać np. dowolnej konfitury lub banana)
– z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego
Masa czekoladowa:
– z puszki wyjąć tylko biała stałą część. Włożyć do garnka. Dodać syrop i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać cynamon i połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia
– wylać masę na spód. Ułożyć trufle i maliny
– formę wstawić na godzinę do zamrażarki a później przechowywać w lodówce
wiórki można zastąpić orzechami. Nie czuć kokosa. Zamiast mleka kokosowego można użyć innego mleka roślinnego. Polecam migdałowe lub z orzechów laskowych
W każdym tego typu spodzie dajesz wiórki a do kremu mleko kokosowe. Czy smak kokosu nie jest znacznie wyczuwalny? Jeżeli jest wyczuwalny, masz pomysł, czym go zastąpić? Jest to jedyny powód, dlaczego jeszcze nie zrobiłam ciast z twojego bloga. Mam na nie wielką chęć! Pozdrawiam!
Na razie zrobiłam same trufle – rewelacja ! Dodatek skórki z cytryny to naprawdę świetny pomysł
wtedy będzie zwyczajnie mega gorzkie
Da radę bez dodatków któregoś z syropów? :<