CUKINIA FASZEROWANA SORGO I SOCZEWICĄ Z HARRISĄ
weganon 2 marca 2015

 

Kolejny przepis z zastosowaniem sorga. Tym razem sorgo posłużyło jako nadzienie do okrągłej cukinii w towarzystwie soczewicy, sosu pomidorowego i harrisy dla nadania ostrości. Dodatek zielony to surowy jarmuż a dodatki ziołowe to suszone oregano, tymianek i szałwia. Sorgo było moczone kilka godzin i ugotowane w mleku owsianym.

SKŁADNIKI:


– pół szklanki sorgo
– 4 okrągłe cukinie
– pół szklanki zielonej soczewicy
– pół szklanki sosu pomidorowego
– pół szklanki porwanego na drobno jarmużu
– łyżeczka harrisy
– po pół łyżeczki tymianku, oregano i szałwii
– sól i pieprz do smaku
– szklanka mleka owsianego lub innego roślinnego lub woda


WYKONANIE:


– sorgo namoczyć na kilka godzin, przemyć wodą i zalać mlekiem i gotować ok 30 minut
– soczewice ugotować w wodzie, dodać sos pomidorowy i zmiksować na gładko, wymieszać z sorgo i pozostałymi składnikami
– cukinie umyć i opiec w piekarniku 20 minut w 200°C, ściąć czubek i wydrążyć środki (gniazda nasienne)
– cukinie wypełnić farszem, przykryć czapeczką i wstawić na 20 minut z powrotem do piekarnika
– można polać tahini lub sosem pomidorowym

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *