CIASTO CZEKOLADOWO-MALINOWE Z GRUSZKAMI
weganon 5 września 2016

DSC_0028

Sezon gruszkowy się rozpoczął. Każdego roku zjadam ich tonowe ilości. Z ręką na sercu powiem, że więcej wcinam niż jabłek. Najlepsze są klapsy i Michałki, ale w zasadzie każde są pycha. Uwielbiam tą słodkość i soczystość.

Nie ważne czy w kompocie, syropie czy cieście. Są pyszne i trzeba je jeść póki sezon. Mam to szczęście, że w niedalekiej odległości od domu jest wspaniałe gospodarstwo. Rysiny. Istny raj dla warzywo- i owocożerów. Wszystko świeże i pyszne. Sklep znajduje się w stylowym domku. Przypomina mi trochę ten z bajki o Jasiu i Małgosi. Przemiła obsługa. Pani Ania uśmiechnięta. Zawsze fachowo doradzi.

W tym gospodarstwie znalazłem najlepsze gruszki na Świecie. Słodkie, soczyste i idealne do ciasta. Tam również zakupiłem smaczne maliny. Z czekoladą i cynamonem dały smaczne ciasto. Tekstura podobna trochę do brownie. Mocno czekoladowy smak przełamują soczyste gruszki.

DSC_0052

DSC_0031

SKŁADNIKI:

– 6 średnich i lekko twardych gruszek
– 3 szklanki mąki orkiszowej
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 4 łyżki kakao
– ¾ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki z lekką górką proszku do pieczenia
– 2 łyżki mielonego lnu + 6 łyżek wody
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– szczypta soli
– 2 szklanki malin
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki dowolnego obojętnego w smaku oleju

WYKONANIE:

– len zalać wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać olej i wymieszać
– mąkę wymieszać z cynamonem, kakao, solą, proszkiem i cukrem
– do garnka włożyć maliny, wlać mleko i zmiksować blenderem. Podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać len z olejem i dokładnie wymieszać
– płynne składniki dodać do suchych i dokładnie wymieszać
– gruszki obrać, przepołowić i lekko ponacinać wierzch
– formę o wymiarach ok 30 na 40 wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę i ułożyć gruszki lekko je wciskając w masę
– piec 50 minut w 180 stopniach

DSC_0064

DSC_0044

DSC_0056

DSC_0039

16 Komentarze

  1. Mogę pominąć maliny i gruszki? Wyjdzie za suche? Chciałam je udekorować jak tort urodzinowy 😉

  2. mogą być mrożone maliny, wiśnie z kompotu lub zmiksowane jabłka. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)

  3. Na maliny o tej porze raczej nie mam szans, a większość składników mam w zasięgu ręki…
    Co byś polecił zamiast malin? Testowałeś z jakimś innym dodatkiem? Czy szukać dobrych mrożonych :)

    PS. Super blog! Jestem wegetarianką od niedawna i uczę się gotować od nowa… dzięki Tobie jest to znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze :)

  4. Masz odpowiedź. To przez termoobieg. Ja nigdy nie piekę ciast z termoobiegiem. Z zewnątrz jest upieczone a w środku breja

  5. Witam,
    wlasnie upieklam ciasto wg. przepisu. wyszlo ladne na zewnatrz ale nie jestem pewna czy ok w srodku. Jest wilgotne i kleiste jak budyn – tyle ze nie rzadkie. A moze nie powinnam cieplej masy plynnej wlewac do masy suchej ? Pieklam nawet dluzej niz 50 min w piekarniku z termoobiegie.

  6. Wygląda pysznie ❤ i właśnie robię czy to normalne, że len zalany wodą po 15 minutach nie chce się połączyć z olejem? Pozdrawiam

  7. Chociażbym miała odłożyć wszystko na jutro, to dziś zrobię to ciasto.
    Jak bardzo kocham Twojego bloga, tak bardzo tez nienawidzę go!
    Bo ja bym wszystko z niego zjadła! Za każdym razem, kiedy cos widzę, to mam ochote od razu iśc do kuchni, wyjmować gary…

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *