Sezon gruszkowy się rozpoczął. Każdego roku zjadam ich tonowe ilości. Z ręką na sercu powiem, że więcej wcinam niż jabłek. Najlepsze są klapsy i Michałki, ale w zasadzie każde są pycha. Uwielbiam tą słodkość i soczystość.
Nie ważne czy w kompocie, syropie czy cieście. Są pyszne i trzeba je jeść póki sezon. Mam to szczęście, że w niedalekiej odległości od domu jest wspaniałe gospodarstwo. Rysiny. Istny raj dla warzywo- i owocożerów. Wszystko świeże i pyszne. Sklep znajduje się w stylowym domku. Przypomina mi trochę ten z bajki o Jasiu i Małgosi. Przemiła obsługa. Pani Ania uśmiechnięta. Zawsze fachowo doradzi.
W tym gospodarstwie znalazłem najlepsze gruszki na Świecie. Słodkie, soczyste i idealne do ciasta. Tam również zakupiłem smaczne maliny. Z czekoladą i cynamonem dały smaczne ciasto. Tekstura podobna trochę do brownie. Mocno czekoladowy smak przełamują soczyste gruszki.
SKŁADNIKI:
– 6 średnich i lekko twardych gruszek
– 3 szklanki mąki orkiszowej
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 4 łyżki kakao
– ¾ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki z lekką górką proszku do pieczenia
– 2 łyżki mielonego lnu + 6 łyżek wody
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– szczypta soli
– 2 szklanki malin
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki dowolnego obojętnego w smaku oleju
WYKONANIE:
– len zalać wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać olej i wymieszać
– mąkę wymieszać z cynamonem, kakao, solą, proszkiem i cukrem
– do garnka włożyć maliny, wlać mleko i zmiksować blenderem. Podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać len z olejem i dokładnie wymieszać
– płynne składniki dodać do suchych i dokładnie wymieszać
– gruszki obrać, przepołowić i lekko ponacinać wierzch
– formę o wymiarach ok 30 na 40 wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę i ułożyć gruszki lekko je wciskając w masę
– piec 50 minut w 180 stopniach
Mogę pominąć maliny i gruszki? Wyjdzie za suche? Chciałam je udekorować jak tort urodzinowy 😉
mogą być mrożone maliny, wiśnie z kompotu lub zmiksowane jabłka. Bardzo dziękuję za miłe słowa
Na maliny o tej porze raczej nie mam szans, a większość składników mam w zasięgu ręki…
Co byś polecił zamiast malin? Testowałeś z jakimś innym dodatkiem? Czy szukać dobrych mrożonych
PS. Super blog! Jestem wegetarianką od niedawna i uczę się gotować od nowa… dzięki Tobie jest to znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze
obie pasują. Nie polecam gryczanej, bo ma wyrazisty smak
Jaką bezglutenową mąką mogę zastąpić orkiszową? Ryżowa, kukurydziana?
Masz odpowiedź. To przez termoobieg. Ja nigdy nie piekę ciast z termoobiegiem. Z zewnątrz jest upieczone a w środku breja
Witam,
wlasnie upieklam ciasto wg. przepisu. wyszlo ladne na zewnatrz ale nie jestem pewna czy ok w srodku. Jest wilgotne i kleiste jak budyn – tyle ze nie rzadkie. A moze nie powinnam cieplej masy plynnej wlewac do masy suchej ? Pieklam nawet dluzej niz 50 min w piekarniku z termoobiegie.
nie połączy się bo len to roztwór wodny. Będzie zawiesina
Wygląda pysznie ❤ i właśnie robię czy to normalne, że len zalany wodą po 15 minutach nie chce się połączyć z olejem? Pozdrawiam
jest napisane. 2 szklanki
A malinek ile?
Bardzo dziękuję za uwielbienie bloga
Wygląda obłędnie !
Dziś nie, ale w środę będzie na pewno.
czy już pisałam, że uwielbiam tego bloga ? ((:
dziękuję Też tak mam jak widzę rożne zdjęcia potraw
Chociażbym miała odłożyć wszystko na jutro, to dziś zrobię to ciasto.
Jak bardzo kocham Twojego bloga, tak bardzo tez nienawidzę go!
Bo ja bym wszystko z niego zjadła! Za każdym razem, kiedy cos widzę, to mam ochote od razu iśc do kuchni, wyjmować gary…
Oleju 1/2 … ? Szklanki ?