CIASTKA Z SUROWĄ DYNIĄ I TAHINĄ
weganon 24 października 2016

dsc_0039

Gdy nie ma czasu na pieczenie dyni lub brak zapasu w zamrażarce, co zrobić? Wykorzystać surową. Szybko i równie smacznie. Wystarczy malakser lub blender ręczny. Kilka ruchów i mamy puree.

Z takiej mieszanki wychodzą idealne kisiele, ale zdecydowanie lepsze ciastka. Mają piękny kolor i w połączeniu z cytryną idealny smak. By ciastka były miękkie potrzeba jest trochę tłustości. Dodałem pasty sezamowej tahini. Dała również trochę swojego smaku.

Jak jest dynia to musi być cynamon. Idealnie się komponuje ze składnikami. Wierzch ciastek posypałem pestkami słonecznika oraz białym i czarnym sezamem. Można użyć orzechów, migdałów lub innych ziaren.

dsc_0045

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki zmiksowanej surowej dyni
– sok i skórka z 1 cytryny
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 5 łyżek tahiny
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 szklanka nierafinowanego cukru
– dowolne ziarna lub orzechy do posypania

WYKONANIE:

– dynię połączyć z mlekiem, sokiem i skórką z cytryny, tahiną i cukrem. Dokładnie wymieszać
– w drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem i cynamonem. Wymieszać. Dodać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać masę (najlepiej użyć łyżki do lodów). Nakładać 2 porcję. Rozpłaszczyć widelcem zanurzonym w wodzie na grubość około 0,5 cm
– posypać wierzch różnościami
– piec 30 minut w 180 stopniach

dsc_0038

dsc_0041

dsc_0044

2 Komentarze

  1. Czego można użyć zamiast tahini?Jakiegos oleju (kokosowy), czy papki z bananów? Wiem, że to zupelnie inne smaki, ale moze podobna funkcja w przepisie.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *