Ten wegański wytwór o pięknym kolorze powstał na ostatnich warsztatach kulinarnych jakie prowadziłem w Pokojach Roślinnych. Agnieszka i Nana stworzyły niesamowite ciacha. Było bardzo słodko bo tematycznie zakręciliśmy się wokół weganskich deserów, których powstało dość sporo. Zaraz po upieczeniu wszyscy nadaliśmy im nazwę DENATURATKI ze względu na kolor.
Co takiego zawierają te fioletowe cuda? Jak wspomniałem mus z jagód i truskawek, wiórki, żurawinę, orzechy i wiele innych składników. Smak dopełnia syrop z dzikiego bzu.
Ciastka są po upieczeniu fajnie wilgotne w środku.
Ciacha po upieczeniu były polane roztopioną czekoladą.
Ten deser, to przykład szybkiego wykonania małego co nieco przy pomocy blendera i miski. Wszystkie składniki miksujemy i masa gotowa. Można wykorzystać również inne owoce np. wiśnie, czereśnie, maliny (pewnie takie opcje też się pojawią).
SKŁADNIKI:
– szklanka jagód
– szklanka drobno pokrojonych truskawek
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka mąki orkiszowej jasnej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 łyżki rodzynek
– syrop z dzikiego bzu do nadania słodyczy
– szklanka orzechów ziemnych niesolonych
– 4 łyżki suszonej żurawiny
– łyżeczka cynamony
– 1 czekolada wegańska 100 g
– dowolne owoce do przybrania
WYKONANIE:
– truskawki i jagody zmiksować na gładko i odmierzyć 1 szklankę mieszanki. Dodać do miski
– następnie dodać wiórki, mąkę, proszek, rodzynki, żurawinę i syrop
– wszystko dokładnie zmiksować
– masa powinna być gęsta. Jeśli jest zbyt rzadka, to dodać mąki
– na blachę położyć papier do pieczenia i za pomocą łyżki (np. do lodów) nakładać masę w pewnych odstępach, nadając kształt
– piec 30 minut w 180°C
– ciastka wystudzić
– czekoladę rozpuścić razem z cynamonem i 3 łyżkami syropu z bzu
– przenieść do woreczka na mrożonki lub rękawa cukierniczego i wycisnąć na ciastka
– ozdobić owocami
Kolor mają niesamowity
A jak przemycić sok z bzu, omijając czekoladę?
mmm ciasteczka, po które sięgnęłabym bez zawahania!
Są bardzo owocowe w smaku i fajnie prezentują się kolorystycznie
Uwielbiam kolor fioletowy wiec ciastka też na pewno przypadły by mi do gustu 😀
najpiękniejsze i pewnie też najsmaczniejsze ciacha jakie widziałam! <3
polecam
jaki piękny mają kolorek! z chęcią skuszę się na wypróbowanie Twoich ciasteczek