Nugatowe łezki składane, to kolejne z ciasteczek cieszyńskich. Kruche i o mocnym smaku czekolady i kremu nugatowego. Jeśli chodzi o krem, to możecie użyć gotowego lub przygotować samemu. Wybrałem opcję drugą, bo gotowe masy są przepełnione różnymi dziwnościami i rzadko są wegańskie. Łezki to jedne z moich ulubionych ciasteczek cieszyńskich
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 125 g wegańskiej margaryny (użyłem BioAlsan)
– 1 łyżka śmietanki roślinnej (użyłem sojowej)
– ½ szklanki cukru pudru
Masa nugatowa:
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada ok 70% 100 g
– 2 łyżki masła orzechowego (najlepsze z orzechów laskowych)
Polewa:
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada ok 70% 100 g
– kilka migdałów bez skórki, przepołowionych
WYKONANIE:
Ciasto:
– margarynę zmiksować na puszysto. Dodać cukier i ponownie zmiksować. Dodać śmietanę i znów zmiksować
– dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać zimnej wody
– wstawić ciasto na 30 minut do lodówki
– wałkować cienko i wykrawać foremką łezki
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec w 175°C do lekkiego zbrązowienia (około 10 minut). Wystudzić
Masa nugatowa:
– do garnka wlać mleko, podgrzać aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać
– dodać masło orzechowe i wymieszać
– smarować wierzch ciastka i nakrywać drugim
Polewa:
– do garnka wlać mleko, podgrzać aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać
– posmarować wierzch ciastka polewą i ułożyć migdała
Zjawiskowe