Ciastka NA SŁODKO REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 21 – CIASTECZKA NA WINIE

To będą jedne z najbardziej oryginalnych przepisów na ciasteczka cieszyńskie. Wyjątkowym dodatkiem jest wino. Zawarte w nim drożdże sprawiają, że ciastka rosną, jakby były z proszkiem do pieczenia, dlatego cienko należy je wałkować. Jeżeli się używa słodkiego wina, do ciasta nie dodaje się cukru, tylko po upieczeniu posypuje się cukrem pudrem i przekłada słodkim dżemem (najlepiej gładkim malinowym). Ciastka na winie, są popularne bardziej po czeskiej stronie Cieszyna i w okolicach pogranicza Czech i województwa dolnośląskiego.

SKŁADNIKI:

– 600 g mąki pszennej uniwersalnej
– 100 g białego wina
– 250 g wegańskiej margaryny
– 50 g cukru pudru

WYKONANIE:

Margarynę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać wino i dokładnie zmiksować
– dodać mąkę i zagnieść ciasto. Nie powinno się kleić do dłoni
– wstawić do lodówki na godzinę
– cienko wałkować na blacie podsypywanym mąką
– wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec w 170°C, około 7 – 8 minut (powinny być lekko złote). Grzanie góra/dół. Środkowa półka
– po wystudzeniu przełożyć dowolnym dżemem lub posypać cukrem pudrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *