CHŁODNIK PO WEGAŃSKU
weganon 28 marca 2015

Za co lubię wiosnę? Właśnie za takie potrawy jak wszelkie chłodniki z młodych warzyw na bazie wszelakich roślinnych mlek z dodatkami jakie tylko przyjdą do głowy. Ilość pomysłów nie ma końca.
Podaję swoją pierwszą wersję, która jest bardzo prosta, szybka i świetnie gasi pragnienie a do tego świeżo smakuje. Liście młodego buraka (botwinki) i łodyżki zmiksowałem z mlekiem owsianym, koperkiem, bazylią, miętą i pieczonym burakiem. Do smaku doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Część listków i łodyżek drobno kroję i dodaje do chłodnika bo fajnie chrupią a na wierzch obowiązkowo śmietanka kokosowa. Ta zupa tak wciąga, że nie ma się nigdy dość :-)

SKŁADNIKI:


– 1 pęczek botwinki
– 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
– 1 pieczony lub ugotowany spory burak
– kilka gałązek koperku
– 10 listków bazylii
– 3 listki mięty
– sok z cytryny
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


– listki z łodyżkami drobno pokroić i odłożyć garstkę a resztę przenieść do mleka
– buraka pokroić na kawałki (odłożyć 1/4) i włożyć do mleka, dodać koper, miętę i bazylię
– całość dokładnie zmiksować
– dodać pokrojone listki, łodyżki i buraka i wymieszać
– doprawić sokiem, solą i pieprzem
– smak powinien być słodki i cytrusowy zarazem

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *