BRYTYJSKIE BUŁECZKI WIELKANOCNE
weganon 30 marca 2021

DSC_0048

Dziś przepis wielkanocny, ale z Wielkiej Brytanii. W tym kraju i innych, które uznają Królestwo Brytyjskie, wypieka się na Wielki Piątek specjalne bułeczki tzw. Hot Cross Buns. Charakteryzują się krzyżykiem na powierzchni, dodatkiem sporej ilości rodzynek, czasem kandyzowanej skórki pomarańczowej i korzennych przypraw. Oprócz tego po upieczeniu, pokrywa się je słodką glazurą. Symbolika jest oczywista. Krzyżyk oznacza ukrzyżowanie Jezusa, a dodatek korzennych przypraw, balsamowanie ciała. Historii powstania bułeczek jest kilka. Wiadomo, że znane były za czasów Elżbiety I. Tradycja mówi, że gorące bułeczki chronią przed pożarem, mają właściwości lecznicze i podawane w czasie podróży morskich, miały chronić przed zatonięciem statku. W czasach obecnych jest wiele wersji bułeczek. Z dodatkiem żurawiny, czekolady, jabłek, kawy, karmelu. Krzyż był kiedyś robiony z ciasta kruchego. Obecnie wykonuje się z pasty wykonanej z mąki i wody. Glazurę stanowi rozcieńczony miód, konfitura pomarańczowa lub syrop cukrowy, a nawet syrop klonowy. Bułeczki nie są w strukturze lekkie, jak drożdżówki. Powinny być lekko zbite i ciężkie. Najczęściej podawane są z masłem lub konfiturami.

DSC_0043

SKŁADNIKI:
Ciasto:

– 450 g mąki pszennej uniwersalnej + 1 łyżka
– 250 ml mleka roślinnego
– 30 g świeżych drożdży
– 3 łyżki cukru
– spora szczypta soli
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– skórka z 1 pomarańczy
– 1 łyżeczka przyprawy korzennej
– 100 g rodzynek
Na krzyżyk:
– 50 g mąki pszennej uniwersalnej
– 50 ml wody
Glazura:
– 2 łyżki dżemu pomarańczowego lub dowolnego syropu

– 3 łyżki wody

WYKONANIE:

– w misce wymieszać drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i ½ szklanki ciepłego mleka. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
– dodać resztę mleka, mąki, cukru, skórkę z pomarańczy, przyprawę korzenną, sól i olej. Wyrabiać nie krócej niż 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
– po godzinie, ciasto wyciągnąć dłońmi i wysypać na wierzch rodzynki, a następnie wgnieść je w ciasto, tak, by były równomiernie rozłożone w cieście
– ciasto podzielić na 8 równych części, uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce
– mąkę wymieszać z wodą dokładnie by nie było grudek
– przełożyć do woreczka, odciąć koniec i wyciskać na wierzch bułeczek, tworząc krzyż
– bułeczki piec w 180°C przez około 25 minut (muszą być mocno rumiane). Grzanie góra/dół, środkowa półka
– po wyjęciu z piekarnika, od razu posmarować glazurą 2-3 razy

DSC_0044

DSC_0045

DSC_0036

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *