WIOSENNY SOS CHRZANOWY
weganon 18 kwietnia 2019

DSC_0025

Na wielkanocnym stole, nie może zabraknąć wszelkich sosów. Chrzanowy, majonezowy, ćwikła, tatarski i inne. Idealne do wszelkich pieczeni, pasztetów, galaretek, kulek bezjajecznych. Uzupełniają smakiem wiele potraw. Na moim stole jest zawsze kilka różnych sosów. Wiele z nich znajdziecie na blogu.

Ten sos jest bardzo wiosenny. Ma świeżego ogórka, rzodkiewki, groszek, pomidory, koperek, dymkę. Całość wiąże domowy majonez sojowy. Charakteru dodaje tarty chrzan. Dzięki niemu sos nabiera nowego wymiaru. Staje się lekko pikantny.

DSC_0029

SKŁADNIKI:

– 1 puszka groszku konserwowego
– 1 świeży ogórek
– 5 rzodkiewek
– 1 pęczek dymki
– 5 małych pomidorków
– 1 pęczek koperku
– sól, pieprz i tarty chrzan do smaku
– majonez sojowy lub inny roślinny

WYKONANIE:

– ogórka przeciąć wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę
– koperek i dymkę drobno posiekać
– rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
– pomidorki pokroić w drobną kostkę
– wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać majonez, doprawić do smaku solą, pieprzem i chrzanem
– sos przechowywać w lodówce

DSC_0021

DSC_0036

DSC_0020

3 Komentarze

  1. U mnie robi się bardzo podobnie, ale korzystamy z gotowego chrzanu od Krakusa, bardzo lubimy :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *