Czy robię bezglutenowe naleśniki? Pewnie, że tak. Częściej by wypróbować nowe smaki i przetestować mąki inne niż pszenna czy orkiszowa. Zawsze mam mieszane uczucia, co do ich smaku czy konsystencji. Jednak znalazłem na nie swój sposób.
Po pierwsze dobra patelnia. Wypróbowałem kilka i teflon z powłoką tytanową wypadł najlepiej. Naleśniki nie przywierają, ładnie się przewracają, nie wymagają dużej ilości tłuszczu. Po drugie dodatek mąki ziemniaczanej. Znacznie ułatwia produkcję placków. Są elastyczne i również nie przywierają. Po trzecie ilości składników. Mąka : mąka ziemniaczana : płyn (1 : 0,5 : 2). I na koniec czas. Zawsze po zrobieniu masy pozostawiam ją na minimum godzinę. Mąki pęcznieją chłonąc płyn (czasem trzeba dodać jeszcze trochę płynu).
Ten przepis jest na bazie mąki z ciecierzycy. Uwielbiam ją. Ma duże ilości białka i smakuje zarówno wytrawnie jak i na słodko (tu z twarożkiem jagodowym). Jedyna sugestia to najlepsze wychodzą z mąki BESAN. Jest najlepiej zmieloną mąką z tych strączków.
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka mąki z ciecierzycy typu BESAN
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– szczypta soli
– olej do smażenia
WYKONANIE:
– suche składniki wymieszać w misce trzepaczką (w ten sposób napowietrzamy składniki)
– dodać mleko i dokładnie wymieszać by nie było grudek
– masę odstawić na minimum godzinę
– ponownie dokładnie wymieszać masę i ewentualnie dodać płynu
– smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto
– podawać z ulubionymi konfiturami lub tak jak w tym przypadku z twarożkiem jagodowym
Niestety tak jest z naleśnikami z mąk bezglutenowych. Szybko wysychają i stają się trochę deskowate
Świetny przepis na wegańskie, bezglutenowe naleśniki. Najlepszy jaki do tej pory wypróbowałam. Do tego można smażyć bez tłuszczu, bo ani nie przywierają do patelni, ani się nie rozpadają, a smakują dobrze i na słodko, i na słono. Szkoda tylko, że na drugi dzień już nie są takie smaczne.
Naleśniki wychodzą dobre- aczkolwiek to jednak nie moje ulubione!
dziękuję i smacznego
Naleśniki zrobione, są pyszne. To moje pierwsze z mąki z ciecierzycy. Uwielbiam Twoje przepisy
nie znam tej firmy, więc trudno mi powiedzieć
Nie mam nietolerancji glutenu, ale z wielką przyjemnością bym takie naleśniki zjadła 😉
czy naleśniki wyjdą z mąki z ciecierzycy z innej firmy, mam Radix
czy naleśniki wyjdą z mąki z ciecierzycy innej firmy – mam Radix
Naleśniki wyszły pierwsza klasa, a twarożek przepyszny już nie mogę się doczekać dzisiejszego obiadu :))))
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)))
o na słodko z takiej mąki jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować!
Bardzo bardzo dziękuję za tak wierną fankę
Specjalnie wczoraj poszłam na ryneczek po jagody, żeby zrobić wg Twojego przepisu twarożek i miałam smażyć pszenne naleśniki, ale skoro zamieściłeś przepis na naleśniki z ciecierzycy, to na pewno je dziś wypróbuję Weganonie, chylę czoła przed Twoim blogiem, jestem wierną fanką Twoich przepisów i zdjęć :))) pozdrawiam