Pierniki wszystkim się kojarzą wyłącznie ze Świętami Bożego Narodzenia. Mnie jednak nachodzi ochota na smaczne ciacha kilka razy w roku. Pieczenie zajmuje jednak sporo czasu. Czemu nie pójść drogą na skróty.
Ten krem idealnie zastępuje świąteczne ciacha. Jest szybki i prosty w wykonaniu. Jedyny warunek to posiadanie malaksera.
Na krem składają się zmiksowane orzechy ziemne, wiórki kokosowe, sezam i mieszanka aromatycznych przypraw typowych dla pierników.
Można samodzielnie przygotować taką mieszankę lub użyć gotowej. Pamiętać tylko trzeba by nie zawierała mąki.
Ja użyłem cynamonu, goździków, kardamonu i ziela angielskiego. Można dodać jeszcze imbir i gałkę muszkatołową.
Krem po przygotowaniu jest mazisty, ale po schłodzeniu w lodówce przybiera bardziej stałą postać. W jakiej by nie był, smakuje idealnie
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nie prażonych
– szklanka wiórków kokosowych
– pół szklanki ziaren sezamu
– płaska łyżeczka cynamonu
– 1/4 łyżeczki mielonych goździków
– 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
– 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
– mleko roślinne do rozluźnienia kremu
– dowolny syrop do słodkości
WYKONANIE:
– orzechy, wiórki i sezam dokładnie zmiksować na pastę (trochę to trwa)
– dodać przyprawy, syrop do słodkości i ponownie zmiksować
– jeżeli krem jest zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek mleka roślinnego
– ponownie dokładnie zmiksować
Wszystko mi zjedli w pracy
od razu można zakochać się w tym kremem, wyobrażam sobie ten cudowny smak! <3 to trzeba po prostu spróbować! 😀
Ooo, fajny pomysl. Ostatnio robilam przyprawe korzenna do ciasta z cukinii i jeszcze mi zostala. Pozostaje zmiksowac orzechy, sezam i wiorki… Moze cos z tego wyjdzie.. 😉