PIERNIKOWE CIASTKA Z BATATÓW I FASOLI
weganon 7 kwietnia 2016

Czy zdarza się Wam zrobić jakieś przepis, który nie wychodzi? Pewnie tak. A czy porażka okazuje się sukcesem? Pewnie też. Ten przepis taki jest. Chciałem otrzymać ciastka coś w rodzaju małych brownie. 
Do brownie to im daleko, ale mają smak mojego dzieciństwa. Są niemal identyczne jak klasyczne Katarzynki (to nie tylko moja opinia). Mięciutkie i piernikowe. Wilgotne i melasowe w smaku.
 
Powiem tak. Zakochałem się w nich i dobrze, ze pierwotny przepis dał w łeb. Takie porażki kulinarne to ja rozumiem i oby ich było jak najwięcej.
A z czego te ciacha? Bataty, czerwona fasola, kakao i inne dodatki. Tak wiem. Wczoraj też były bataty, ale dostałem 20 kg i muszę je przerobić :)
 
Ilość jest na około 40 sztuk sporych ciastek ale, gwarantuję znikają szybko. Po raz kolejny udowadniam, że to wegańskich wypieków nie są potrzebne jajka, masło, śmietana itd.

 

SKŁADNIKI:
 
– 3 duże bataty
– 1 puszka czerwonej fasoli
– sok i skórka z 1 limonki lub cytryny
– szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego lub syropu (daktylowy, agawa, klonowy)
– płaska łyżka przyprawy piernikowej
– 2 kopiaste łyżki kakao
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada 70% 100 g
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– kopiasta łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
 
 
WYKONANIE:
 
– bataty obrać ze skórki, pokroić na sporą kostkę i upiec w 200 stopniach do miękkości (ok. 30 min.). wystudzić
– bataty zmiksować z fasolą, skórką i sokiem z limonki na gładko oraz masłem orzechowym
– w misce wymieszać make, proszek, sodę, kakao, przyprawę piernikową i sól
– mleko podgrzać do wrzenia i dodać połamana czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszać
– za pomocą miksera lub łyżki wymieszać wszystkie składniki
– na blachę ułożyć papier do pieczenia i kłaść masę nadając jej kształt ciastek (polecam łyżkę do lodów. Ułatwia pracę).
– piec 20 minut w 180 stopniach
– można polać czekoladą i posypać orzechami

16 Komentarze

  1. Jak myślisz czy można zrobić więcej tych batatów na następny raz i zamrozić? Robię tak z musem z dyni. Tylko te bataty to bym wolała przepuścić przez maszynkę do mięsa i potem zamrozić w torebce. Co o tym myślisz?

  2. Dodałam mąkę kukurydziana i cieciorki. Zamiast czekolady karob. Połowę cukru a zamiast tego zmielone suszone morele. Pycha

  3. Dziś zrobiłam:) mąż patrzył na bataty na taśmie przy kasie- po co to kupujesz? a ciastka wcina aż mu się uszy trzęsą:). Bardzo dziękuje, często tu zaglądam i korzystam..

  4. jasne, mąkę pszenną można zastąpić pewnie inną, a ilość cukru zmniejszyć wedle uznania bądź w ogóle wyeliminować :) ciekawe pomysły kulinarne i bardzo ładny blog :) pzdr
    Lucy

  5. A czy można do orkiszowej dodać trochę pełnoziarnistej? Tu gdzie mieszkam trudno kupić taką orkiszowa a zostało mi chyba tylko szklanka.

  6. Ilość cukru lub syropu jest na 40 sporych ciastek. Zawsze można porcje zmniejszyć. A mąka jak każda inna. Nie jestem na diecie bezglutenowej wiec po co na silę mam brać bezglutenowe

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *