Jest to chyba moje najmniej pracochłonne ciasto jakie robiłem. W zasadzie nazwa jego powinna brzmieć „Jedna szklanka” bo wszystkiego praktycznie jest właśnie w takiej ilości.
Jeżeli ktoś lubi ziarniste w strukturze ciasta, to jest ono stworzone dla niego. W smaku przypomina trochę trufle.
Składnikami są orzechy, rodzynki, kasza jaglana, żurawina, płatki, wiórki, pestki, konfitura lub zmiksowane owoce i oczywiście czekolada.
Forma jest lekko ciągnąca, czyli taka jaką powinno mieć brownie.
Jeżeli macie w domu malakser, to ciasto jest banalne i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki miksuje się i dodaje rozpuszczonej czekolady.
Całość ląduje w lodówce do stężenia i gotowe. Na wierzchu znalazła się czekolada i granat z miętą. Można spokojnie zastosować inne owoce, ale polecam te o kwaskowym smaku dla kontrastu ze słodkim ciastem.
Ilość składników jest na małą tortownicę o średnicy 20 cm
Nie masz pomysłu na szybki deser a lubisz czekoladę i bakalie. To ciasto jest dla Ciebie
SKŁADNIKI:
Po jednej szklance:
– dowolnych orzechów
– rodzynek
– suszonej żurawiny
– płatków owsianych zwykłych lub górskich
– pestek słonecznika
– wiórków kokosowych
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– 3 łyżki dowolnej gęstej konfitury (idealnie pasuje z czarnych porzeczek lub wiśni) lub zmiksowanych świeżych owoców
– 3 czekolady 70% lub więcej po 100 g
– syrop z agawy lub inne słodziwo
– nasiona z 1 granatu
– 2 łyżki kakao
– listki mięty
WYKONANIE:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzatkiem na sicie a następnie ugotować w 1 szklance wody pod przykryciem na małym ogniu 15 min. Wystudzić. – orzechy, płatki, wiórki i słonecznik zmielić na drobne okruszki
– żurawinę i rodzynki namoczyć godzinę w wodzie, odcisnąc jej nadmiar i zmiksować blenderem lub malakserem
– dodać konfiturę i kakao i zmiksować. Dodać do suchych składników. Na końcu dodać zimną kaszę
– 2 czekolady rozpuścić z syropem (ilość według uznania)
– dodać do zmiksowanej masy i wymieszać ręcznie w misce
– dno tortownicy (średnica ok. 20 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać wierzch
– trzecią czekoladę rozpuścić z syropem i rozprowadzić na wierzchu ciasta
– posypać nasionami granatu i ułożyć listki mięty
– wstawić na godzinę do zamrażalnika
– później przenieść do lodówki
Super![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Wszyscy u mnie kochają ten przepis. Robie bez dosładzaczy bo sama żurawina i rodzynki to sam cukier. Pisze!!!
Tylko słodzące![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Czy ten syrop ma spełniać jakieś funkcje oprócz słodzących? Nie lubię rzeczy słodkich więc jeśli nie jest jakimś "spoiwem" to wolałabym go uniknąć.
Ja też zrobiłam i mi nie smakowało :(. Mimo, że lubię czekoladę, to chyba mi wystarczyłoby samo kakao + czekolada na wierzch. No trudno – będę testować inne przepisy ;).
Spokojnie. Dopiero się rozkręcam![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
przepyszne ciasto – dziś zrobiłam (y)![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
poproszę o więcej tak smacznych pomysłów
Wygląda obłędnie mmmm….![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Jutro robię!!!!
Będę musiała zrobić i sprawdzić czy rzeczywiście takie dobre
Faktycznie nie jest pracochłonne, a wygląda wyśmienicie (:
obłędnie słodkie! uwielbiam!
Ja w okresie letnim głównie takie jadam![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
generalnie jestem fanką surowych słodkości, także to ciacho idealnie trafia w moje kubki smakowe <3