LODY MIĘTOWO – KOLENDROWE Z CZEKOLADĄ
11 kwietnia 2016
Połączenie mięty i czekolady jest tak nierozerwalne jak marchewki z groszkiem. Zawsze mnie ciekawi, kto pierwszy wpada na takie celne pomysły. Czekoladki z miętą, koktajle czy czekoladowy budyń z miętą. Nieważne, jak ale ja jestem uzależniony od tego połączenia.
Jednak nie byłbym sobą gdybym nie dodał czegoś nowego. Padło na kolendrę. Z tym ziołem jest tak, że ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników. Ja należę zdecydowanie do tych pierwszych. Nie wyobrażam sobie bez niej indyjskich dań czy burgerów. W tych lodach nadaje lekkiego posmaku. Podobnie jak skórka z limonki.
Bazą lodów są mrożone banany i krem kokosowy. Dojrzałe banany są na tyle słodkie, że lody nie wymagają dosładzania. Finalny produkt jest czymś pomiędzy sorbetem a lodami śmietankowymi. Idealnie smakują z wegańskim brownie, bo przecież ilość czekolady w nich jest zbyta mała (jak dla mnie )
SKŁADNIKI:
– 50 listków mięty
– 10 listków kolendry
– 3 średnie dojrzałe banany (pokrojone w plasterki i zamrożone)
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– pół tabliczki 70% czekolady
– skórka z 1 limonki
WYKONANIE:
– z puszki wyjąć białą stałą część i zmiksować z miętą, kolendrą i skórką z limonki
– dodać zamrożone banany i ponownie zmiksować na gładko
– z czekolady zrobić wiórki nożem i wmieszać w masę
– lody są gotowe zaraza po przygotowaniu. Ja wkładam pozostałą ilość do zamrażarki. Przed użyciem wstawiam na czas zmięknięcia do lodówki
Naprawde pyszne te lody
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Pycha!