PASZTET „CO SIĘ NAWINIE”
weganon 11 stycznia 2015

 

Nazwa pasztetu jest adekwatna do tego z czego jest wykonany. To pasztet czyściciel szafek kuchennych.
W skład wchodzi: soczewica zielona, groch łuskany, ciecierzyca, len mielony, otręby owsiane i wiele wiele innych składników, których się można pozbyć z szafek kuchennych by dać pole do popisu innym składnikom.
Formę do pieczenia wyłożyłem liśćmi kapusty włoskiej by pasztet nie wysechł i miał ładny wygląd zewnętrzny.
Pasztet jest zwarty, bardzo aromatyczny, łatwo się kroi i świetnie smakuje z sosem żurawinowym lub chrzanowym.


SKŁADNIKI:


– szklanka zielonej soczewicy
– szklanka łuskanego grochu
– 2 duże marchewki
– pół selera
– 1 pietruszka
– 2 szalotki
– 2 łyżki otrąb owsianych
– 2 łyżki skrobi kukurydzianej
– 2 łyżki mielonego lnu
– starta cała gałka muszkatołowa (tyle, bo lubię jej smak w pasztetach)
– po łyżeczce ziół prowansalskich, majeranku, nasion kminku
– 2 starte ząbki czosnku
– sól morska i pieprz do smaku


WYKONANIE:


– groch zalać na 30 minut wrzątkiem (nie trzeba wtedy moczyć kilka godzin), odlać wodę i przepłukać zimną wodą.
– do garnka włożyć groch, soczewice, pokrojona w kawałki marchew, selera, pietruszkę i szalotki. Gotować ok 40 minut (do miękkości warzyw)
– warzywa odcedzić na sitku i wystudzić. Następnie wszystko zmiksować malakserem, blenderem lub w maszynce do mięsa.
– dodać zioła, starty czosnek, len, skrobię, otręby, sól, pieprz, startą gałkę. Doprawią do smaku (ma być dość wyrazisty).
– formę do keksów wyłożyć surowymi liśćmi kapusty włoskiej, nałożyć masę, przykryć liśćmi.
– piec ok. 60 minut w 180°C. 
– pasztet ostudzić i włożyć do lodówki (stanie się bardziej ścisły) na ok. 10 godzin.
– Liści można pozostawić lu je usunąć.

2 Komentarze

  1. Ja pierwszy raz robiłem z grochem i muszę powiedzieć, że chyba jest to mój najlepszy z wszystkich jakie robiłem. Zwartość gwarantuje len i skrobia, które w tym przypadku zastępują jajka. Szczerze polecam bo jest bardzo aromatyczny

  2. Pasztetu z grochem nigdy nie robiłam, ale Twój wygląda cudnie – fajnie, że jest taki zwarty :) Z takich składników musiał pysznie smakować. Ja zazwyczaj robię z soczewicy i kaszy jaglanej, ale wczoraj właśnie kupiłam opakowanie grochu :):)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *