PEKANOWE CIASTKA
12 stycznia 2015
Jako, że lubię wszelkiej maści orzechy i słodkie małe ciastka postanowiłem połączyć te dwie rzeczy i wyszły fajne w smaku niewielkie przegryzki w ciągu dnia. Ciastka po upieczeniu są kruche a po jednym dniu robią się fajnie wilgotne.
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka orzechów pekan
– 0,5 szklanki daktyli
– 0,5 szklanki suszonej żurawiny
WYKONANIE:
– daktyle namoczyć w wodzie na 2-3 godziny
– do malaksera włożyć orzechy i zmielić a następnie dodać daktyle i żurawinę i całość zmiksować do otrzymania gęstej, lepkiej masy
– z masy formować kulki i lekko je spłaszczyć i położyć na wierzch orzech
– ciastka piec 30 minut w 180°C
Jutro będzie przepis na marcepanowe trufle (też mało składników i świetne jako dekoracja do ciast)
genialne, przepis porywam!
Wyglądają magicznie 😉 Tylko 3 składniki, a takie cudo powstało 😛