PIECZEŃ Z ZIMOWYMI WARZYWAMI I GRZYBAMI
weganon 14 stycznia 2015

Bardzo lubię wszelkie zapiekanki warzywne w różnych postaciach. Pomysłem była pieczeń gdzie warzywa są otulone ciastem francuskim. Oryginalne ciasto jest z masłem, można wykonać je z margaryną ale to nie jest to samo. Jako,że nie jem produktów pochodzenia zwierzęcego trzeba było coś wymyślić. Wymieszałem mąkę orkiszową z zimną oliwą i wodą, szybko zagniotłem i wstawiłem do lodówki. Efekt. Ciasto nie przypomina w żaden sposób francuskiego ale jest bardzo zbliżone do kruchego. Nadzieniem jest gęsta masa z zimowych warzyw z jesiennymi grzybami.
Polecam jako alternatywę dla np. wołowiny wellington.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 300 g mąki orkiszowej
– 10 łyżek zimnej oliwy (wstawić butelkę na 3 godziny do lodówki)
– ok. pół szklanki lodowatej wody
– pół łyżeczki soli

Nadzienie:
– 200 g mrożonych grzybów leśnych (nie polecam pieczarek – mało aromatyczne)
– 1 marchew
– 100 g mrożonej fasolki szparagowej
– 1/4 selera
– 1 pasternak lub pietruszka
– 2 szalotki
– pół szklanki kaszy perłowej
– pół szklanki zielonej soczewicy
– po łyżce mielonego siemienia lnianego i skrobi kukurydzianej
– po pół łyżeczki tymianku, oregano, czerwonej słodkiej papryki
– starta 1/4 gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku
– czarnuszka do posypania


WYKONANIE:

Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą i oliwą, powoli dodawać wodę aż do uzyskania ciasta o konsystencji plasteliny. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.

Nadzienie:
– marchew, pasternak, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach
– szalotki pokroić w kostkę, grzyby i fasolkę rozmrozić
– do garnka włożyć warzywa, grzyby, kasze, soczewicę. Zalać niewielką ilością wody i dusić około 30 min. Odparować maksymalnie wodę często mieszając. 
– dodać siemię lniane, skrobie, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.

– piekarnik nagrzać do 200°C
– wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia w kształt prostokątu. Ułożyć na środku nadzienie i lekko spłaszczyć (pozostawić ok 1-2 cm od brzegów). Nałożyć na siebie dwa przeciwległe brzegi i skleić. Przekręcić pieczeń tak by miejsce zlepienia było pod spodem.
– górę ciasta lekko nacinamy w kilku miejscach na górze, smarujemy oliwą i posypujemy czarnuszką
– pieczemy ok. 40 min. (do czasu lekkiego zrumienienia ciasta)
– kroić lekko przestudzoną.

 

2 Komentarze

  1. Ciasto wyszło ścisłe i kruche (myślę, że to zasługa zimnych składników), kroi się bez problemu. Jest tez dobre po ponownym podgrzaniu no i samo ciasto w wykonaniu banalne

  2. W przekroju wyglądają magicznie 😉 No i to ciasto, sądząc po opisie musi być wspaniale. I mocne, skoro nic nie wyciekło podczas pieczenia 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *