HUMMUS W DWÓCH ODSŁONACH
weganon 19 stycznia 2015

Kiedyś kupiłem hummus w jednym z arabskich sklepów i powiem szczerze, że na długie lata zapomniałem o nim ze względu na smak jaki reprezentował (gorzki, słony i jednocześnie mdły) ale nie byłbym sobą gdybym nie spróbował zrobić tej jak niektórzy określają ” pasty do wszystkiego”. Okazało się, że samodzielnie wykonany hummus jest o niebo lepszy od kupnego. Samodzielnie można kontrolować ilość dodawanej tahiny a dodatki tylko poprawiają smak.
Nie polecam gotowca w postaci gotowej ciecierzycy z puszcze bo jest dziwna w smaku i ma full substancji słodzących. Wystarczy kupić ziarna, namoczyć na noc i ugotować. Nic prostszego a efekt murowany.
Przygotowałem dwie wersje. Zielona z awokado i czerwona a raczej różowa z pieczonym burakiem.



SKŁADNIKI:


– 0,5 kg suchej ciecierzycy
– 4 łyżki pasty tahini (przepis TU )
– sól do smaku
– 1 średni burak
– 2 miękkie awokado
– 2 limonki lub jedna cytryna


WYKONANIE:


– ciecierzycę namoczyć w dużej ilości zimnej wody na 8-10 godzin, odcedzić i przelać zimną wodą a następnie ugotować do miękkości
– wydrążyć miąższ awokado 
– upiec buraka (zawinąć w folię i piec w 200°C do miękkości – ok. godziny) i wystudzić
– ciecierzycę podzielić na pół
– 1 część włożyć do malaksera z awokado, 2 łyżkami tahini i sokiem z 1 limonki, zmiksować i doprawić solą


– drugą cześć zmiksować z burakiem, 2 łyżkami tahini i sokiem z limonki oraz solą

 

2 Komentarze

  1. Spróbuj kiedyś zrobić pieczone w folii buraki a zobaczysz diametralną różnicę w smaku. Pieczone są bardziej słodkie, aromatyczne, świetnie komponują się z kwaskowo-słodkim octem balsamicznym, idealne w hummusie bo z jednej strony słodycz buraka i lekka gorycz tahiny a o kolorze nie wspomnę :-)

  2. Hummus bardzo lubię, ale z burakiem nigdy nie jadłam. Ciekawy przepis i z pewnością wypróbuję, bo do tej pory buraki jem jedynie ugotowane i pokrojone i czuję, że marnuje ich potencjał, bo tyle pysznych dań można z nich stworzyć :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *