KISZONE CYTRYNY
weganon 19 stycznia 2015

Kiszone cytryny pierwszy raz jadłem w Marrakeszu. Zaserwowano je w aromatycznym taginie z pieczonych warzyw i kuskusu. Smak cytryn jest wyjątkowo silny o aromacie nie wspomnę.  Do kiszenia wybiera się cytryny ekologiczne, bez wosku. Takie można kupić w jednym z dyskontów na literę L. Kiszenie polega na wysyceniu cytryn solą morską (w żadnym wypadku warzoną jodowaną). Polecam bo jest to smak, który pamięta się na długo.


SKŁADNIKI:


– ekologiczne cytryny
– liście laurowe
– sól morska
– przegotowana chłodna woda


WYKONANIE:


– cytryny dokładnie myjemy i nacinamy wzdłuż na 4 części nie dochodząc do końca (wyglądają jak tulipany).
– do środka cytryn wcieramy sporą ilość soli i wkładamy po 1 liściu laurowym
– cytryny układamy ciasno w wyparzonym słoju i zalewamy wodą. Zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 4 tygodnie
– po 4 tygodniach mamy gotowe do użycia
– są świetne do pieczonych warzyw, sałatek a nawet deserów.

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *