Kotlety ziemniaczane, można odmieniać przez przypadki w naszej kuchni. Obecne od wielu, wielu lat. Są synonimem prostej, oszczędnej i szybkiej kuchni. Mogą być faszerowane białym serem, grzybami, mięsem, siekanymi jajkami, kapustą, strączkami. Jednak to najprostsza forma dominowała na stołówkach szkolnych i barach mlecznych PRL. Podawane zazwyczaj z sosem pieczarkowym i taką formę zapamiętałem z dzieciństwa. W głowie mam program z lat 80 „Gotowanie na ekranie”, gdzie pani właśnie przygotowywała takie danie. W podstawowej wersji, to gotowane ziemniaki wymieszane z jajkiem, mąką, smażoną cebulą, pieprzem i sola i to dominowało w powszechnym użytku barowym. W domowych kuchniach, masę uszlachetniano dodatkiem gałki muszkatołowej, siekanej natki pietruszki czy koperku. Sos z grzybów leśnych. W sezonie ze świeżych, a poza sezonem z suszonych. Jednak dla mnie pieczarkowy idealnie pasuje do tych kotletów. Do tego można podać surówkę z kiszonej kapusty albo marchewkę z groszkiem. Ja uwielbiam takie dania i zawsze miło je wspominam.
SKŁADNIKI:
Kotlety ziemniaczane:
– 1 kg ziemniaków
– 1 duża cebula (około 150 g)
– 3 łyżki drobno siekanego koperku
– gałka muszkatołowa, sól i pieprz ziołowy do smaku
– 1 łyżka suszonego majeranku
– 50 g mąki pszennej uniwersalnej
– olej do smażenia
– bułka tarta do panierowania
Sos pieczarkowy:
– 350 g małych pieczarek
– 1 duża cebula (około 150 g)
– 3 łyżki roślinnej „śmietanki” (użyłem 18% Plantona)
– olej do smażenia
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Sos pieczarkowy:
– pieczarki pokroić w niezbyt cienkie plasterki, a cebulę w drobna kostkę
– smażyć na oleju, aż odparuje cały płyn
– dodać „śmietankę” i doprawić solą i pieprzem
Kotlety ziemniaczane:
– ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie utłuc tłuczkiem. Wystudzić
– cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać do masy ziemniaczanej wraz z koperkiem, majerankiem oraz mąką, solą, gałką i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać
– formować kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. na rumiano z obu stron
– podawać z sosem pieczarkowym