GRILLOWANE PIECZARKI Z PESTO Z DZIKICH ZIÓŁ
weganon 19 czerwca 2015

Ostatnio w jednym z popularnych dyskontów pojawiły się wielkie pieczary z przeznaczeniem na grilla. Są idealne nie tylko na ruszt ale i do pieczenia czy smażenia. Nie ważne jest czy są w całości czy kawałkach. Liczy się smak.
Pieczarki najpierw polewam lekko oliwą i posypuję oregano i nacieram czosnkiem. Obrabiam termicznie i w zasadzie to wystarcza by delektować się super smakiem.
Dopełnieniem może być nafaszerowanie grzybów różnymi pastami czy zwyczajnym pesto.
Po ponad 200 postach już można rozszyfrować, że jestem miłośnikiem wszelkich chwastów. W tym przepisie też ich nie brakuje. Pasta do nadziewania, to: pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, koper, bazylia, natka pietruszki, liście chrzanu i wiele innych składników.
Smak pasty idealnie dopełnia smak pieczarek. Na wierzch pasuje słodko-ostry sos BBQ lub zwyczajny ketchup.

SKŁADNIKI:


– 6 dużych pieczarek
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz do smaku
– łyżka suszonego oregano
– 1 ząbek czosnku
– 1 szklanka młodych listków pokrzywy z górnych części rośliny
– szklanka listków bluszczyka kurdybanka
– 3 łyżki posiekanego koperku
– 3 suszone pomidory
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 10 listków bazylii
– 1 spory ogórek małosolny
– 3 łyżki posiekanego liścia chrzanu
– pół szklanki pestek słonecznika
– 1 łyżeczka musztardy


WYKONANIE:


– do malaksera dodać pokrzywę, bluszczyk, listki chrzanu, natkę, pomidory, ogórka, słonecznik, musztardę i koper
– całość dokładnie zmiksować
– jeśli pasta jest z sucha to dodać oliwy w ilości zapewniającej odpowiednią konsystencję.
– doprawić solą i pieprzem
– pieczarki dokładnie wyszorować wilgotną ściereczką
– w misce wymieszać kilka łyżek oliwy z oregano, rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem
– włożyć pieczarki i obtoczyć dokładnie
– upiec na grillu lub w piekarniku
– nakładać pastę na przygotowane pieczarki i polać sosem

 

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *