Z moimi burgerami jest tak jak z pasztetami. Przerabiam praktycznie każde roślinne składniki poszukując coraz to nowych smaków. Burgery muszą być charakterne, aromatyczne by wyróżniały się smakiem wobec dodatków.
Większość moich burgerów jest na bazie kaszy jaglanej. Tym razem postanowiłem dać szanse kaszy perłowej. Jest ona trochę u nas zapomniana, a szczerze powiem, że smak ma idealny. Najczęściej ląduje w zupach lub gulaszach.
Oprócz kaszy nowym dodatkiem są pestki słonecznika, które nadają fajnej ziarnistości. Inne składniki to suszone pomidory, czerwona fasola i wszelkie zioła.
Burgery najczęściej jadam tylko z sosem i świeżymi ziołami. Czasem lądują w bule. Tym razem postanowiłem zastosować wielgachne pieczone pieczarki. Te pieczone grzyby mają niesamowity smak. Idealnie uzupełniają się z burgerami, korniszonem i pomidorem.
Trochę zakręcona forma wegeburgera się opłaciła
SKŁADNIKI:
– kilka wielkich pieczarek
– pół szklanki kaszy perłowej
– 10 suszonych pomidorów z zalewy
– 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
– pół szklanki drobno posiekanego koperku
– pół szklanki drobno posiekanej natki
– 10 listków bazylii
– szklanka ziaren słonecznika
– łyżka musztardy
– 2 łyżki sosu pomidorowego
– sól i pieprz do smaku
– łyżka suszonego oregano
– do przełożeni: pomidory, korniszony, czerwona cebula, listki bazylii
WYKONANIE:
– kasze ugotować do miękkości w szklance wody. Wystudzić
– do malaksera przenieść wszystkie składniki prócz pieczarek i składników do przełożenia
– zmiksować dokładnie na pastę, doprawić solą i pieprzem
– na papierze do pieczenia nakładać masę i formować burgery o wielkości jak pieczarki
– na drugiej blaszce ułożyć pieczarki do góry blaszkami, polać lekko oliwą, posypać solą i pieprzem
– blachy wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180°C
– na pieczarkę ułożyć pomidora, burgera, cebulę, korniszony, bazylię i położyć kapelusz pieczarki