Jest to tak banalne danie, że nawet Ci, którzy uważają się za antytalenty kulinarne, poradzą sobie bez problemu
Do tej potrawy w zasadzie można użyć wszystkich liści jakie mamy pod ręką. Krótka obróbka cieplna powoduje, że miękną, uwydatnia się smak. Dodatek czosnku i cytryny dodatkowo podnosi atrakcyjność tego dania.
Ja przygotowałem z kapusty pach choi, jarmużu, liści selera, kopru, natki pietruszki i młodej dymki.
Całość posypana ziarnami sezamu i czarnuszką.
Bardzo prosto a niebywale smacznie
SKŁADNIKI:
– dowolne liście: pach choi, jarmuż, seler, natka pietruszki, bazylia, botwinka, liście marchewki, młoda dymka, kapusta pekińska, liście rzodkiewki itd
– 2 ząbki czosnku
– sok z 1/4 cytryny
– sól i pieprz do smaku
– łyżka sezamu
– łyżka czarnuszki
– oliwa z oliwek do smażenia
WYKONANIE:
– na patelni rozgrzać delikatnie oliwę i wrzucić na nią przepołowione ząbki czosnku
– smażyć do momentu lekkiego zbrązowienia czosnku i wyjąć go
– na patelnie włożyć liście. Ciągle mieszając, smażyć kilka chwil aż liście zmiękną
– polać sokiem z cytryny
– posypać solą i pieprzem
– posypać na wierzchu sezamem i czarnuszką
Mam ślinotok na widok tego zielska.
Fajny pomysł z tym kuskusem
Wygląda jak wygląda a jak smakuje uwielbiam połączenie czosnku i cytryny z wszelkimi liśćmi
coś wspaniałego, kwintesencja zielonych witamin! od razu pomyślałam, aby dodać kuskus i lekki lunch gotowy
Jak to pięknie wygląda <3