FASOLOWY PASZTET Z CHRZANEM
weganon 26 marca 2023

DSC_0003

Warzywny pasztet na śniadaniu wielkanocnym w moim domu, to obowiązkowa pozycja. Na blogu jest sporo propozycji, a każdego roku dodaje kolejny. Powinien zawierać jakiś element świąteczny i wiosenny. Wielkonocne potrawy kojarzą się z jajkami, ćwikłą, nowalijkami i oczywiście chrzanem. Ten ostatni pojawia się w moich kilku potrawach. Ćwikle, zupie, sosach i właśnie w pasztecie. Uwielbiam pasztety na bazie strączków i kasz. Soczewica i groch najczęściej są na Boże Narodzenie. Wielkanocne to fasola Jaś, a ostatnio również lędźwian. Pasztety z samej fasoli często się kruszą. By nadać im odpowiedniej konsystencji, dodaje się chociażby kaszy jaglanej. Obowiązkowe są przyprawy, bo fasola ma lekko mdły smak. Majeranek, gałka muszkatołowa świeżo starta, koperek, duszona cebula z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W tym pasztecie pojawia się również świeżo tarty chrzan (przepis TU). Nie daje on bardzo intensywnego smaku, ponieważ pod wpływem temperatury łagodnieje. Pozostaje przyjemny, lekko ostry posmak. Pasztet podaje się z różnymi sosami. Ja uwielbiam z ćwikłą lub chrzanem.

DSC_0014

SKŁADNIKI:

– 400 g fasoli tycznej np. Jaś (1 litr zimnej wody + 1 łyżka sody)
– 100 g suchej kaszy jaglanej
– 2 spore cebule (ok. 200 g)
– 3 łyżki tartego chrzanu (ilość zależy od mocy)
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki suszonego majeranku
– ½ łyżeczki suszonego tymianku
– 3 łyżki drobno siekanego koperku
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
– 4 łyżki oleju

WYKONANIE:

– sodę rozpuścić w wodzie, włożyć fasole i moczyć 10-12 godzin. Odlać wodę, przepłukać fasolę i ugotować do miękkości w świeżej porcji wody. Odcedzić, wystudzić
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Wsypać do garnka, wlać ¾ szklanki wody, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Odstawić do wystudzenia pod przykryciem
– cebulę pokroić w średnią kostkę i lekko zrumienić na oleju z zielem angielskim i liściem laurowym oraz czosnkiem. Wyłączyć grzanie, wyjąć ziele i liście. Dodać majeranek i tymianek. Wymieszać
– w maszynce do mielenia (lub za pomocą blendera, malaksera), zmielić fasolę i cebulą z przyprawami i czosnkiem oraz kaszę. Dodać chrzan, sól, pieprz i gałkę do smaku oraz koperek
– jeśli używacie foremek papierowych do wypieków lub aluminiowych, nie trzeba smarować olejem i wysypywać bułką tartą. Wyłożyć masę do foremki i dokładnie ugnieść masę, by nie było wolnych przestrzeni
– piec 50 minut w 180°C. grzanie góra/dół, półka poniżej środka. Wystudzić, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki

DSC_0007

DSC_0011

DSC_0015

2 Komentarze

  1. Pasztet jest pyszny. Użyłam fasoli wrzawskiej. Dodałam jeszcze żurawinę, płatki drożdżowe i odrobinę oleju. Wyszedł bardzo kremowy.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *