Warzywne klopsiki to idealna propozycja dla dzieci. Możemy przemycić w nich całe multum przeróżnych warzyw. Podawane z sosem pomidorowym i makaronem to prawdziwy comfort food. Dzieci uwielbiają takie zestawy. Makaron możemy wymienić na frytki lub lepiej na pieczone ziemniaki. Idealna też będzie dowolna kasza, jeśli nasze pociechy ją lubią. Sos najczęściej pomidorowy, choć pieczarkowy czy koperkowy też będzie idealny. Jeśli chodzi o dodatek surówkowy, ten prezentowany na zdjęciu jest z cykorii z sosem winegret. Lekka goryczka raczej nie podpasuje naszym pociechom. Możemy zafundować im coleslaw, buraczki tarte, mizerie czy inną ulubioną surówkę. Dla mnie to obiad idealny i dla wielu maluchów, które są na diecie bezmięsnej również.
Warzywne klopsiki można robić niemal ze wszystkiego. Najlepsze są warzywa korzeniowe, strączki dla białka i wszelkie ziarna zbóż dla dawki węglowodanów. Przygotowanie ich jest banalnie proste, tanie i nie wymaga od nas ogromu pracy i czasu. Świetnie się mrożą, więc można przygotować ich spory zapas. Wszelkie składniki glutenowe (do zagęszczenia masy i obtoczenia), można bez problemy zastąpić bezglutenowymi. Dobieramy tak przyprawy, by klopsiki były aromatyczne i wyraźne w smaku. Możemy jest smażyć na oleju, ale również piec w piekarniku. Życzę smacznego
SKŁADNIKI:
– 3 korzenie pietruszki (około 300 g)
– ½ główka selera (około 300 g)
– 3 marchewki (około 400 g)
– 2 średnie cebule (około 150 g)
– 100 g płatków owsianych górskich
– 50 g tartej bułki
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka lubczyku
– sól i pieprz do smaku
– 4 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia klopsików
– 250 ml wody
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia klopsików
WYKONANIE:
– obieramy marchew, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek
– marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce na dużych oczkach
– cebulę kroimy w drobną kostkę
– na dużej patelni lub w garnku podgrzewamy olej. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i sporą szczyptę soli. Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut
– następnie dodajemy 250 ml wody i dusimy jeszcze 5 minut
– do miski przekładamy warzywa z patelni, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy płatki owsiane, tartą bułkę, płatki owsiane, lubczyk, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia
– łyżką nabieramy masę i w dłoniach formujemy klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego (pomocna jest gałkownica do lodów)
– klopsiki obtaczamy w mące, a jej nadmiar strzepujemy
– smażymy z wszystkich stron na średnim ogniu na rumiano
Wyszły pyszne, dodałam czarny sezam:) dzięki!
około 12
Przypomina kofty z pewnej warszawskiej jadłodajni 😉 będzie robione. Ile sztuk mniej więcej wychodzi z przepisu? Dzięki za inspirację!
Dziś usmażę te kotleciki już mi ślinka cieknie:)
2 cykorie pokroić w paski. Dodać 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki. Wymieszać 3-4 łyżki oleju z 1 łyżeczką musztardy, 1 łyżką soku z cytryny. wymieszać z cykorią. doprawić solą i pieprzem
Jaki jest dokładny przepis na ta surówkę?