PIERNIKOWE CIASTKA Z OKARY
3 grudnia 2015
Od czasu, kiedy znów mogę jeść produkty sojowe, przetwarzam spore ilości tego ziarna. Rzadko kupuje gotowe mleko. Sam je robię zazwyczaj w kilku litrowych ilościach. Później wytwarzam tofu, jogurt i kefir. Domowe produkty są o niebo lepsze od gotowców, bo wiemy co w nich jest. Możemy dokładać do nich co nam się podoba.
Po „wydojeniu” soi pozostaje stały odpad. Tzw. okara, czyli otręby sojowe. Można je dodawać do pieczonego chleba, batoników, klopsików i innych dań. Zawiera duże ilości białka i błonnika. Nie ma smaku. Stanowi świetny wypełniacz do innych potraw.
Po ostatniej produkcji sporo jej powstało. Pomysł się zrodził z okazji nadchodzących Świąt. Przed Bożym Narodzeniem będę robił duże ilości mleka sojowego. Mam już patent na wykorzystanie okary.
Piernikowe ciasteczka. Pełne korzennych przypraw, czekolady i orzechów. Struktura podobna do brownie. Lekko ciągnące. Choć nie jestem na diecie bezglutenowej, to często mam od Was prośby o takie dania. Te ciastka takie są. Dodałem mąkę kukurydzianą. Świetnie się sprawdziła.
Pomysł podczas przygotowania masy, miałem jeszcze jeden. Kiedy formowałem ciastka, lekko się rozwalały. Trzeba było dodać czegoś wilgotnego i lepkiego. Skoro w masie jest cynamon, to co może do niego pasować? Oczywiście jabłka. Wystarczyło je zmiksować blenderem i dodać.
Te ciacha zawładnęły moim podniebieniem. Nie przypuszczałem, że z sojowych farfocli można coś takiego wytworzyć. Na świątecznym stole wylądują na pewno
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki okary
– 2 szklanki mąki kukurydzianej
– pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2 płaskie łyżki kakao
– 250 g rodzynek
– 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu
– 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
– sok z 1 cytryny
– 2 jabłka
WYKONANIE:
– 2 jabłka
WYKONANIE:
– jabłka pozbawić gniazd nasiennych i zmiksować blenderem na mus
– wszystkie składniki przenieść do miski i dokładnie wymieszać
– dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia
– za pomocą łyżki nabierać masę i formować ciastka
– układać na papierze
– ciastka piec 30 minut w 180°C
– wystudzić
– można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać siekanymi orzechami
Trudno mi powiedzieć, bo robię tylko tak jak w przepisie
Hej, czy sposób przygotowania mleka ma znaczenie? U mnie okara zostaje surowa, bo soję po namoczeniu przeciskam przez wyciskarkę i gotuję „wydestylowane” mleko. .. A są przepisy by zblendować soje, całość zagotować i przez gazę ..
Tak. Polecam mus dyniowy lub marchewkowy
A czy jabłko żona czymś zastąpić bo akurat nie mam w domu? Może marchewka? Albo mus z moreli?
Tak
Czy cukier można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub stewią?
Świetny skład
Zrobilam ciastka z polowy porcji. Zmienilam troche przepis, bo nie mialam w domu skladnikow. Zamiast cukru trzcinowego – bialy cukier, zamiast kardamonu i cynamonu – 2 lyzeczki przyprawy do piernika, zamiast soku z cytryny i musu jablkowego – 5 lyzek musu ze sliwek mirabelek.
Trzeba się powstrzymać, by od razu nie zjeść wszystkiego ciasteczka wychodzą przepyszne!!!!
Zrobiłam dziś te ciasteczka. Wyszły smaczne – choć myślałam, że tych rodzynków jest za dużo.
Przepis polecam. Pozdrawiam
To zależy jakiej wielkości i grubości. Mi wyszlo 20 wielkości 5 zl
Przepis na blogu jest
ile sztuk wychodzi?
A jak robisz to mleko z soi? Znajdę gdzieś przepis?
Twoje ciacha i inne słodkości zawsze będą mi się kojarzyć z czekoladowym wzorkiem na wierzchu, wyglądają obłędnie! <3
Dokładnie. Z niczego takich farfocli sojowych
Dzięki
Świetne ciasteczka, i cudne zdjęcia
Zostaję u Ciebie 😉
Pozdrawiamy !
jakie cuda można wyczarować z "niczego"