SKŁADNIKI:
Spód:
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka wiórków kokosowych
– mały dojrzały banan
– łyżeczka kakao
– łyżeczka cynamonu
– dowolny syrop do smaku
Masa:
– 2 kostki naturalnego tofu po około 180 g
– sok i skórki z 2 cytryn
– 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
– 1 czekolada min. 70% 100 g
– pół szklanki cukru pudru trzcinowego lub pudru z ksylitolu
Polewa:
– 1 czekolada min. 70% 100 g
– dowolny syrop do słodkości
WYKONANIE:
Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić na drobne okruszki
– dodać kakao, cynamon i pokrojonego banana i ponownie zmiksować do połączenia się składników
– dodać ewentualnie syropu do słodkości
– masa powinna być plastyczna
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać wierzch
Masa:
– tofu zmiksować na gładko
– dodać sok i skórki z cytryny, cukier, przyprawę piernikową oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować
– czekoladę rozpuścić z kremem kokosowym (biała, stała część z puszki) na małym ogniu i dodać do masy. Dokładnie wymieszać
– boki tortownicy wysmarować olejem i posypać np. kakao
– masę wylać na spód
– piec 45 minut w 175 stopniach
– wystudzić i przenieść w chłodne miejsce na 2-3 godziny
Polewa:
– czekoladę rozpuścić z syropem i polać ciasto. Wstawić w chłodne miejsce do stężenie polewy
Nie
wody z mleczka kokosowego nie dodajemy?
tofurnik i zakalec? niemożliwe. Przecież tam nie ma mąki. Każdy tofurnik po upieczeniu jest wilgotny. Dopiero zimny jest idealny do jedzenia
Czy on ma być lekko wilgotny po upieczeniu? Jest lekki zakalec, musiałam dopiec.
jak najbardziej
czy wyjdzie z 2 szkl wiórek, nie mam słonecznika..
Po prostu sama przeszła
Jak pozbyłeś się uczulenia na soję?
Wczoraj już upiekłam tofurnik i jak wszystkie Twoje przepisy jest wyśmienity na pewno będzie u mnie gościł na świątecznym stole
Asia
18 cm
Wygląda i brzmi cudnie! Jaką średnicę ma twoja tortownica?