TOFU A’LA ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ
20 grudnia 2015
Klasyczne śledzie pod pierzynką, to nie tylko danie wigilijne, ale również sałatka na wszelkie imprezy. Ułożone warstwami różności, cieszą kolorem i smakiem. W każdym domu są różne warstwy składnikowe. Całość spaja majonez.
Danie prezentuje się widowiskowo na stole. Jest bardzo bogate w smaku, dzięki różnym składnikom.
W tym przepisie znalazły się pieczone buraki, konserwowany groszek i kukurydza, czerwona cebula, kiszone ogórki, tofu z wczorajszego przepisu. Można dodać pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki. Pierzynkę stanowi majonez roślinny. W tym przypadku, to mój nowy pomysł. Sos czosnkowy na bazie mleka owsianego i płatków ryżowych. Można oczywiście wybrać dowolny majonez roślinny (przepisów na blogu jest sporo).
Składniki powinny być pokrojone w niewielką kostkę. Nabierając łyżką, przedzieramy się przez warstwy i na talerzu ląduje przekrój całego dania. Ilość składników jest na średnią miskę.
Wczoraj dwukrotnie robiłem tą sałatkę. Na warsztatach kulinarnych z pomocą wielu znajomych. Druga wylądowała na stole u sąsiadów na spotkaniu wigilijnym. Zgodnie z obietnicą, wstawiam przepis
SKŁADNIKI:
– 5 średnich buraków
– 5 sporych ogórków kiszonych
– 2 spore czerwone cebule
– 2 puszki groszku konserwowego
– 1 puszka kukurydzy
– porcja tofu z wczorajszego przepisu
– dowolny majonez roślinny
WYKONANIE:
– buraki wyszorować dokładnie, zawinąć w folię (matową stroną na zewnątrz) i upiec w 220 stopniach do miękkości (ok. godziny). Wystudzić obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę
– ogórki i cebulę pokroić w małą kostkę
– z tofu odlać zalewę
– w misce układać warstwami składniki. 1 puszką na warstwę środkową, a druga będzie na wierzch. Na każdą warstwę polać trochę majonezu
– na samej górze ułożyć warstwę majonezu i posypać groszkiem
– sałatkę wstawić na minimum godzinę do lodówki do schłodzenia (smakuje lepiej)
To przepis z 2016 roku
Chciałbym się dowiedzieć gdzie znajdę tofu z wczorajszego przepisu? Dziękuję za podpowiedź Alicja
Z jakiego wczorajszego przepisu te tofu? Szukam na blogu, ale nie mogę znaleźć. Przydałoby się podlinkować
Pozdrawiam
Do weganskiego majonezu dodać start czosnek
Jak zrobić ten sos czosnkowy?
Fajny przepis na Ukrainie występuję coś podobnego, nazywa się szuba. W wersji tradycyjnej ze śledziem, we wegańskiej w Kijowie podają z glonami, jako osobną warstwę, a tofu jako kewiwalent jajka, bo tez w tradycyjnej szubie występuję. Szkoda ze juz po świętach, bo wypróbowalabym Twój przepis, tym bardziej że nie wygąda na zbyt czasochłonny
I to widać, no i można skosztować i się samemu przekonać, że są to bardzo smaczne potrawy Pozdrawiam i czekam na kolejne wspaniałe przepisy. Musisz wiedzieć, że każdego dnia zaglądam na Twojego bloga!
Pozdrawiam serdecznie! Asia
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa. Robię to co lubię i gotowanie to moja pasja
Pozdrawiam
Ja buraki piekę. Co do majonezu, to możliwe, że od niego. Jeśli nie został wystarczająco ubity, to może pojawić się śluz
Przyłączam się do podziękowań, też korzystałam ze świątecznych przepisów i korzystam non stop z Twojego bloga uważam, że prowadzisz najlepszego wegańskiego bloga z przepisami i pięknymi zdjęciami potraw. Robiłam TOFU A'LA ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ i żadnego śluzu nie było. Sałatka godna polecenia, na pewno będę ją wiele razy robiła
Dzięki Weganonie
Asia
Drogi Weganonie, dZiekuje za swiateczne prZepisy! Wiele z nich wykorzystalam w tym roku ( pierogi pieczone z kapusta byly hitem!). Salatka tez pyszna tylko na drugi dzien pojawil sie taki sluz ciagnacy sie..od czego to? CZy to dlatego ze buraczki ugotowalam dZien wczesniej? CZy moze to ten majonez z wody po ciecierzycy? Tez przygotowalam go wczesniej..