SKŁADNIKI:
– 2 kostki naturalnego tofu po ok. 200 g
– 2 szklanki masy makowej
– skórka i sok z pomarańczy, cytryny i mandarynki
– 3 płaskie łyżki nierafinowanego cukru pudru
– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego, wstawiona na kilka godzin do lodówki
– pół łyżeczki kardamonu
– na polewę – 1 czekolada min. 70% 100 g, 5 łyżek dowolnego mleka roślinnego
WYKONANIE:
– tofu zmiksować na gładko
– dodać skórki i soki z owoców
– dodać cukier, mąkę, białą stałą część z puszki mleka oraz kardamon i dokładnie zmiksować
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
– wylać masę
– z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w masie
– piec 45 minut w 175 stopniach
– wystudzić
– do garnka włożyć połamaną czekoladę, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Można dosłodzić
– wylać polewę na ciasto
– ozdobić owocami i orzechami
– wstawić do lodówki na kilka godzin
tak
Sok z pomaranczy, cytryny i mandarynki to znaczy,ze z jednego owoca kazdego rodzaju ?
Masz rację, moja kuzynka- dość konserwatywna jeżeli chodzi o kulinaria ostatnio stwierdziła, że muszę jej dać kilka przepisów wegańskich ;)) na pewno polecę jej Twojego bloga, bo robisz niesamowite rzeczy :)) tak trzymać! Dzięki
Wielu moich znajomych pod wpływem tego ciasta, zamieniło tradycyjne serniki na właśnie ten. Ze względu na smak, konsystencje i co ważne, po upieczeniu nie opada
Pozdrawiam
Piekłam z podwójnej porcji to ciasto- mega pyszne zostało najszybciej spałaszowane przez Rodziców i rodzinkę dalszą i bliższą, nikt nie rozpoznał, że to tofu, a nie ser :)) a w rodzinie tylko ja jestem weganką :))
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Bardzo dziękuję .Pozostaje nam piec
Tortownica o średnicy 18 cm. Tofurnik jest puszysty i wilgotny. Ja spody robię z pestek słonecznika i wiórków kokosowych. Zmiksowane. Dodaję banana lub gęstą konfiturę do związania masy
Że też nie wpadłam na to, żeby upiec ciasto z tofu i maku, przecież uwielbiam tofurniki i makowce! Ten cytrusowy aromat, to musi być cudowne… <3
Świetnie wygląda Robiliśmy z Mężem przegląd wege serników blogowych i wypadło , że upieczemy Twój . Na jaką blaszkę są proporcje ? Czy jest bardziej zbity czy puszysty ? I gdybyś polecił kruchy spód do niego ale bez migdałów , bo chcemy poczęstować również pieska na Swięta ?
ostatnio mam ciągle ochotę na takie smaki, a szczególnie 'serniki'z tofu po tym jak zjadłam jeden pyszny na spotkaniu z przyjaciółmi ten wygląda przecudownie
Mimo, że nie przepadam za makiem, to Twój tofurnik chętnie bym zjadła! Wygląda obłędnie
już widzę Twoje święta i ten przepyszny stół, który przy okazji pięknie wygląda!!!!