KOTLETY STRĄCZKOWE Z KISZONYMI OGÓRKAMI
weganon 20 stycznia 2016

Oprócz mielonych z marchewką i groszkiem, kolejnym ulubionym klasykiem są mielone z buraczkami.  Nie będę chyba odkrywczy, kiedy powiem, ze najlepszą jarzynkę robiła babcia, a teraz moja mama. Słodkie, wyraziste, z odrobiną cytryny dla przełamania słodyczy. Buraki zawsze piekę. Nie tracą wtedy koloru i smaku. Wybieram najczęściej te podłużne. Szybciej się pieką. Podstawowa zasada. Pieczemy w folii stroną matową na zewnątrz. Pochłania ona ciepło a nie odbija i szybciej się piecze.
Na temat folii powstało już wiele opowieści. Ja stosuję zasadę, że rzadko w niej piekę. Nie przechowuję kwaśnych produktów i taki rozsądek jest wskazany. Nie popadajmy w paranoję. Kotlety, to bogactwo białka. Zielona soczewica, ciecierzyca, czerwona fasola i tofu. Cztery rodzaje białek z czterech strączków. Wszystkie z pełnym aminogramem.
Dla dodatkowego smaku, dodałem pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Fajnie uzupełniają smak kotletów. Można je smażyć lub piec.
Kolejny zestaw obiadowy się kłania :)
 
 
SKŁADNIKI:
 
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 paczka naturalnego tofu ok. 200 g
– szklanka suchej zielonej soczewicy
– 5 średnich ogórków kiszonych
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżeczki suszonego lubczyku
– 1 łyżeczka cząbru
– 1 łyżka majeranku
– 2 szklanki pestek słonecznika
– łyżeczka ziaren kminku
 
WYKONANIE:
 
– soczewicę ugotować w wodzie i przestudzić
– fasole i ciecierzycę przepłukać wodą na sitku
– zmielić malakserem słonecznika na drobne okruszki
– tofu, fasolę, ciecierzycę i fasolę dokładnie zmiksować
– połączyć ze słonecznikiem i dodać przyprawy
– ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do masy
– formować kotlety i smażyć na suchej patelni lub piec 20 minut w 190 stopniach
 
 

10 Komentarze

  1. Jestem początkującą wegetarianką:) z czasem będę weganką:) Twoje potrawy są super! :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *