WEGAŃSKIE KRÓWKI Z ORZECHAMI ZIEMNYMI
2 lutego 2016
Chyba nie znam ludzi, którzy nie lubią krówek. Czy to wegańskie czy te z Milanówka są rewelacyjne. Nie ważne, jakie. Ciągnące się czy kruche. Wszystkie uwielbiam i mogę jeść na okrągło. Gdy dodamy do masy z czekolady i kremu kokosowego dowolne orzechy to mamy niebo na ziemi.
Masa po włożeniu do zamrażarki twardnieje. Można ją pokroić w małe prostokąty. Przechowywane w lodówce są lekko ciągnące. Z zamrażarki są kruche.
Masę można dodatkowo wzbogacać smakami. Waniliowe, migdałowe czy rumowe. Każdy znajdzie coś dla siebie 🙂
SKŁADNIKI:
– 3 czekolady min. 70% po 100 g
– puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 ml wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 5 łyżek syropu z agawy
– 3 łyżki roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego
– szklanka grubo posiekanych orzechów ziemnych
WYKONANIE:
– czekoladę połamać i wraz z białą stałą częścią z puszki , syropem olejem przenieść do garnka
– na niewielkim ogniu rozpuścić składniki (nie gotować)
– do garnka wsypać orzechy i wymieszać
– prostokątną formę (np. 10 na 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
– wylać masę i wyrównać wierzch
– wstawić formę do zamrażarki na godzinę, a później przenieść do lodówki
– zdjąć papier i pokroić na małe krówki
nie wiem o co chodzi – wszystkie składniki w pokojowej temperaturze miały konsystencję stałą, a po zmieszaniu i wylaniu do formy cały czas są w formie rzadkiego musu :/ Twarde były tylko bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki, teraz od 8 godzin stoją w lodówce i masa jest płynna. Może ktoś ma pomysł co poszło nie tak?
w hipermarketach też jest 🙂 75% kokosa i 17-18% tłuszczu. A w puszce nie ma w ogóle nic płynnego – sama biała maź – jak gęsty gips
Marzenie 🙂
Fajny pomysł na krówki ale zastanawiam się jak je zrobić nie używając czekolady, co dać w zamian np masło kokosowe + kakao/karob + jakieś słodzidło ? Czy to się uda ?
Ja dodałam syrop klonowy i użyłam orzechów włoskich. Pychaaaa. … dzięki wielkie za przepis!:-)
Hehe, a ja tak szukałam przepisu do tego obrazka, jak się pojawił w tle. A to dopiero teraz. 🙂
Ja dodałam syropu klonowego, jeszcze nie gotowe, ale już jest pyszne 🙂
każdy używa to co lubi 🙂 ja też powoli odchodzę od agawy. Wolę zmiksować daktyle na syrop.
Nie wiem o co chodzi stwierdziłam że wygląda jak blok z mojego dzieciństwa, a że agawa to dla mnie przereklamowane i drogie badziewie, wole juz dodać cukier, a ta mnie atakuje.
Ktoś mi kiedyś powiedział. Jak nie masz na blogu hejtu to oznacza, że jest kiepski 🙂
A tak serio, to chyba byłoby nienormalne gdyby wszystkim pasowało. Nie lubię tylko wulgaryzmów, pisania na mój temat (to nie jest blog o mnie) i nieuzasadnionej agresji.
Dziewczyny wrzut na luz 🙂
Może być cukier biały, trzcinowy, melasowy, ksylitol, erytrol, stewia, syrop klonowy, za agawy lub daktylowy 🙂
Że hmm? Tylko mówie, że wygląda jak blok z mojego dzieciństwa, posrało Was dzisiaj? Jaka bezcukrowa co hm?
Nie używam ksylitolu, tylko normalnego cukru 😉 nie mam hopla na tym punkcie.
Tylko prostuje
Dwóch zawsze ich jest. Nie mniej, nie więcej. Mistrz i uczeń. (Mroczne widmo) ;-)))
Kochamy i blok i krówki, więc nam bez różnicy i tak zrobimy. Lubimy też cukier, syrop z agawy, itp. Domyślam się że polecasz ksylitol??? pani bez cukrowa? 😉
Można użyć ksylitolu tak jak ty to robisz, co nie?
Mogą być będę i drugie
Czekoladowe krówki były moim koszmarem dzieciństwa… Ale może kokosowe mi posmakują, przepis do wypróbowania 😀 I nie przejmuj się złośliwymi komenarzami, bo wiadomo że są od pewnej osoby… 😉
A te orzechy to mogą być solone czy szukać niesolonych?
Syrop z agawy to sam cukier…
Wygląda jak blok, a nie króweczki.I syrop z agawy bożesz…
Poezja, mniam, obowiązkowo na niedzielę zrobię dla rodziny 😉 Uwielbiam Twoje przepisy, bo są oszczędne w cukry i tłuszcze. Praktycznie minimalnie dodajesz. Mnie fascynuje dieta wg Campbella, więc unikam tłuszczów. W Twoich przepisach są ich niewielkie dodatki.
One nie będą się ciągnęły jak klasyczne krówki. Jak odstawisz je na jakiś czas w temperaturze pokojowej to miękną i lekko się ciągną. Sa maziste
Żeby oddzielił sie tłuszcz od wody. Wykorzystujemy tylko białą stalą część
Z lidla
Przecież to sie nie ciągnie.
Te krówki są wspaniałe <3 Wyobrażam sobie, jak cudownie smakują…
Po co mleko wstawiać do lodówki na kilka godzin jak i tak jest podgrzewane?
Tylko skąd takie brać?
najlepiej powyżej 80% kokosa i 17% tłuszczu
A pełnotłuste to jakie mleko? Mam: ekstrakt z orzecha 60% + woda. Może być?