SŁODKOŚCI NA DZIEŃ ZAKOCHANYCH
weganon 14 lutego 2016

Czy tego chcemy czy nie to 14 luty jest Dniem Zakochanych. Z roku na rok coraz więcej osób ten dzień świętuje. Szkoda tylko, że jest tak bardzo skomercjalizowanym dniem, ale taka uroda większości wyjątkowych dni. W jaki sposób uczcimy to święto zależy od nas. Będzie to uroczysta kolacja w restauracji, kino, spacer itd. Większość będzie obdarowywać się czerwonymi kwiatami i słodkościami. Głównie z czekolady.
By móc zaskoczyć swoją drugą połowę można samodzielnie przygotować coś wyjątkowego. Mogą to być małe tartaletki z musem malinowym, czekoladą z chili i miętą. Nie wymagają pieczenia i pracy przy nich też
niewiele. Przygotować też możemy wegańskie rafaello z kaszy jaglanej. Słodkie kulki z ukrytym w środku sercem migdałowym.
Propozycji jest wiele. Najważniejsze by to święto było każdego dnia a nie raz w roku.
MINI TARTY Z CZEKOLADĄ I MUSEM MALINOWYM
 
SKŁADNIKI:
 
Spód:
– szklanka orzechów ziemnych
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– kopiasta łyżka kakao
– 1 spory lub 2 małe dojrzałe banany
– syrop daktylowy lub inny do posłodzenia
 
Masa:
– 1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego ok 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 2 czekolady gorzkie po 100 g
– mus malinowy (zmiksowane maliny)
– szczypta chili
– syrop daktylowy lub inny do posłodzenia 
– maliny i mięta do dekoracji
 
WYKONANIE:
 
Spód:
– suche składniki zmielić malakserem
– banany zmiksować blenderem na mus i powoli dodawać do suchych składników ciągle mieszając w ilości zapewniającej powstanie zwartej masy. Dodać syrop i kakao
– foremki są średnicy ok. 8 cm z wyjmowanym dnem. Masy starcza na 8 mini tart
– dno i boki foremek na tarty wylepić masą
– na spód nałożyć łyżką trochę musu malinowego (tyle by zakryć dno)
 
Masa:
– z puszki mleka kokosowego wyjąć biały, stały osad z góry (krem kokosowy)
– do garnka włożyć krem, połamane czekolady, chili i syrop
– podgrzewać lekko do rozpuszczenia składników
– wylać na mus malinowy
– ozdobić malinami
– wstawić na minimum 2 godziny do lodówki
 
WEGAŃSKIE RAFAELLO
 
SKŁADNIKI:
 
                                              – szklanka suchej kaszy jaglanej                                           
– 2 szklanki mleka kokosowego
– szklanka wiórków kokosowych + do obtoczenia 
– 3 łyżki cukru pudru nierafinowanego trzcinowego
 
WYKONANIE:
 
– kaszę jaglaną przelać na sicie kilka razy wrzątkiem. Przełożyć do garnka, dodać cukier i mleko
– gotować na małym ogniu około 20 minut (mieszać od czasu do czasu by się nie przypaliło)
– dodać wiórki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski i wstawić na 2-3 godziny do lodówki 
– nabierać masę i formować kulki, a następnie obtaczać w wiórkach. Można do środka kulki włożyć migdał bez skórki

5 Komentarze

  1. Połączenie kakao i chili w tartaletkach – idealne na walentynki! :) A co do pralinek, moim zdaniem świetnie sprawdzą się na prezent – niewiele z nimi roboty, a efektowne 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *