Przyznam szczerze, że nie jestem specjalistą od pieczenia chleba. Uważam, że to wiedza tajemna i wymaga to wiele pracy. O chlebach bezglutenowych nie wspomnę, bo to wyższa szkoła jazdy. Wmawiam sobie, że to nie dla mnie, że nie potrafię. Jednak to tylko część prawdy. Chyba zwyczajnie mi się nie chce tego robić. U małych wytwórców, można kupić bardzo dobrej jakości pieczywo. Cena jest różna, ale każdy znajdzie coś dla siebie. Ostatnio jednak, coś się zmieniło. Zacząłem poważniej myśleć o wypiekaniu własnego, domowego chleba. Dziś prezentuje Wam mój drugi w życiu chleb. Pierwszy był irlandzki sodowy. Ten jest dyniowy.
Zaczynam od prostego wypieku. Nie wymaga tajemnej wiedzy. Najważniejsze jest oczywiście wyrabianie, czas wyrastania i jego temperatura. By nie zrazić się na początku, stworzyłem chleb smakowy, a raczej kolorowy. Mus dyniowy, idealnie nadaje się do przygotowania pieczywa. Nadaje wypiekowi odpowiednią teksturę, kolor i wiąże składniki. Możecie zastosować różne dodatki. Jeśli chcecie, by chleb był lekko słodki, polecam suszone śliwki, orzechy, trochę korzennych przypraw. Jeśli wytrawny, to zdecydowanie suszone zioła i ziarna. W tym przypadku nie szalałem. Dodałem tylko tymianek. Nadał przyjemnego, lekko miodowego smaku. Kolejny składnikiem jest wegański parmezan. Wybrałem Vermezan słonecznikowy od Wege Sióstr. Powstał lekko serowy i słonawy smak. Czy będzie inne pieczywo? Zdecydowanie tak. Postaram się o dobry zakwas i zacznę również robić bezglutenowe chleby. Czas na Piekarnię Weganona
SKŁADNIKI:
– ½ szklanki ciepłej wody
– ½ szklanki musu dyniowego
– 50 g świeżych drożdży
– 3,5 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej typ 650
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki wegańskiego parmezanu (użyłem TEGO)
– 2 łyżeczki tymianku
– 1 płaska łyżka soli
WYKONANIE:
– do miski wkruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki
– dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– do musu dyniowego dodać olej i wymieszać
– mąkę wymieszać z tymiankiem i Vermezanem
– do rozczynu dodać mąkę i mus dyniowy
– ciasto wyrabiać około 10 minut. Intensywnie rozciągać i rolować
– Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut
– ponownie wyrobić ciasto przez chwilę
– nadać kształt bochenka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce
– jeśli chcecie uzyskać kształt dyni, powstały bochenek przed ponownym wyrastaniem, obwiązać sznurkiem. Podczas rośnięcia i pieczenia, sznurek przytrzyma ciasto i powstaną charakterystyczne rowki
– jeśli nie korzystacie ze sznurka, tuż przed pieczeniem, naciąć powierzchnie bochenka ostrym nożem w kilku miejscach
– na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą
– piec chleb w 200°C, grzanie góra/dół, półka poniżej środka. Czas pieczenia zależy od piekarnika. U mnie było to 30 minut
– wystudzić chleb na kratce
Prezentuje się bosko. Ślinka cieknie
Wygląda obłędnie!
No wygląda zadziwiająco! Nigdy nie jadłem dyniowego chleba a ten przepis jest bardzo intrygujący.
pyszne!!!!
Nie. Wyszedł bez szwanku 😉
Śliczny! Ale czy sznurek się nie zapali od wysokiej temp.?