PIEROGI PODKARPACKIE Z FASOLĄ WRZAWSKĄ
weganon 13 listopada 2018

DSC_0001

Mamy całe bogactwo produktów, które są Chronione Nazwą Pochodzenia zatwierdzone przez Komisję Europejską. Należą do nich również warzywa i owoce. Co daje takie oznaczenie? Opisuje, gdzie mogą być uprawiane dane produkty. Do takich warzyw należą białe fasole. Wrzawska z Podkarpacia, Korczyńska ze świętokrzyskiego i Fasola Jaś z Doliny Dunajca, czyli z Małopolski. To nasze skarby, które należy promować, a przede wszystkim używać w kuchni. To bogactwo białka, witamin i minerałów. Kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich, prześcigają się w wykorzystaniu tego strączka. Kotlety, pasztety, ciasta, torty, wódki, potrawki czy pierogi. Pomysłów nie ma końca. Wiele z tych potraw znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych.

Dziś wykorzystam fasole wrzawską. Już była na blogu wykorzystana do potraw. Ma piękne i duże nasiona, słodkawy smak i mięsistą strukturę. Na Podkarpaciu używana do wielu smakowitych dań. Między innymi, jako farsz do pierogów. By nadzienie było aromatyczne, dodaje się podsmażonej cebuli, majeranku, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Podawane z wody i okraszone duszoną cebulką lub skwarkami. Jednak najlepsze są odsmażane :)

DSC_0017

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

– około szklanki gorącej wody
– 1 łyżeczka soli

Farsz:
– 2 szklanki białej fasoli wrzawskiej lub innej dużej

– 2 średnie cebule
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 1 łyżka majeranku

WYKONANIE:

Farsz:
– fasolę wsypać do miski, zalać wodą z dodatkiem sody. Moczyć 8 godzin. Zlać wodę, przepłukać kilka razy zimną. Zalać świeżą i gotować do miękkości

– fasole odcedzić, wystudzić i zmielić lub zmiksować na gładko
– cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić ze szczyptą soli na rumiano
– wszystkie składniki farszu połączyć

Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą i dodawać po trochu wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto

– wałkować cienko, wykrawać krążki, nakładać farsz, zlepiać i gotować w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia
– podawać okraszone duszoną cebulką. Idealne odsmażane :)

DSC_0002

DSC_0004

DSC_0003

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *