Twórca hummusy chyba nie spodziewał się, że jego danie stanie się tak popularne. Można go wcinać na całym Świecie. W różnych konfiguracjach kolorystycznych i składnikowych. Jest nacjonalizowany. Każdy kraj, dodaje jakieś swoje składniki. Na blogu jest już pokaźna kolekcja różnych hummusów. Dyniowy, marchewkowy, zielone, paprykowe, pomidorowe itd. Na słodko i wytrawnie.
Na blogu jest już hummus buraczany, ale nie w takim wydaniu. Ten bije na głowę poprzedni. Jest wyrazisty w smaku i bardziej kremowy. Zestaw burak i chrzan to klasyka kuchni polskiej. Szczególnie w czasie Wielkanocy. W tym hummusie też idealnie się komponują te smaki. Dla uzupełnienia kmin rzymski lub zatar, kolendra i dobrej, jakości oliwa. Nic więcej nie potrzeba
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 2 średnie upieczone buraki
– 1 łyżeczka tartego chrzanu
– sok z cytryny i sól do smaku
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki tahini
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego lub zataru
– oliwa do polania, posiekana kolendra do posypania
WYKONANIE:
– bardzo dokładnie zmiksować ciecierzycę z chrzanem i burakami
– dodać czosnek, sok z cytryny, kmin i tahini i ponownie dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą
– wyłożyć na talerz. Posypać kolendrą, zatarem lub kminem i polać oliwą
Proszę i smacznego
Zrobione, bardzo ciekawe, smaczne. Kupiłam specjalnie kmin po czym zapomniałam go dodać hehe. Robiłam proporcje na oko bo tylko ja jem hummus w domu. Na pewno będę wracać do przepisu. Dziękuję
Uuuu no to będę robić
Tak
Czy gotowane buraki dadzą radę?
w pracy robię, jak oni to zwą, salsę z buraków i jest to właśnie połączenie buraka z chrzanem – UWIELBIAM! więc kupiłeś mnie tym pysznym połączeniem w hummusie