Moją drugą miłością po czekoladzie, są ziemniaki. W każdej postaci. Pieczone, gotowane, smażone. Placki, kluski, pyzy, kotlety, frytki itd. Jak same i w towarzystwie innych warzyw czy sosów. Mączyste, sałatkowe. Nie ma znaczenia. Uwielbiam je i już
A co z kotletami ziemniaczanymi? Jest już ich kilka na blogu. Nadziewane lub z sosami. Najlepsze z grzybowym, pomidorowym. Inne ulubione towarzystwo to marchewka z groszkiem lub buraczki. To taki idealny przykład kuchni z dzieciństwa, prostej, pysznej i domowej.
Połączenie ziemniaków i kasz jest klasyką kuchni polskiej. Często takie mieszanki są w kuchni lubelskiej. Ziemniaki i kasze nie wymagają wybitnych upraw. Są proste i dają dobre plony. Kasza gryczana to przykład, kaszy zapomnianej. Zachłysnęliśmy się jaglaną i inne poszły w odstawkę. Nie wspomnę już o pęczaku, mazurskiej czy innych. Są na tapecie, bo są glutenowe.
Przedstawiam Wam propozycję obiadową. Prostą, szybką i smaczną. Można kotlety zapakować w bułę i posłużą, jako burger. Masą możecie również nadziać pierogi czy gołąbki.
SKŁADNIKI:
– 8 średnich ziemniaków
– 1 szklanka kaszy gryczanej (tu sprawdzi się palona)
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 pęczek koperku
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 1 łyżka majeranku
– 2-3 łyżki mąki gryczanej
– 1 spora cebula
WYKONANIE:
– cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano
– ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę
– kasze ugotować w 2 szklankach osolonej wody. Pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić do wystygnięcia pod przykryciem
– koperek i natkę drobno posiekać
– wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać
– odstawić na 30 minut w chłodne miejsce
– formować kotlety i smażyć na małej ilości tłuszczu lub piec w 180°C przez 15 minut
około kilograma
8 średnich ziemniaków to mniej więcej ile wagowo ?
Tak. Polecam smażyć na małej ilości tłuszczu
Weganonie, czy kaszę gryczaną można zastąpić soczewicą zieloną/brązową? Wtedy też 1 szklanka suchych nasion?
U nnie widać, ale już ktoś zgłaszał ten problem i nie wiem, jaki jest powód, bo nic nie zmieniałem w ustawieniach
Nie wiem czemu ale nie wyświetlają mi się zdjęcia;/
Około 10
Ile średnio wychodzi kotlecików?
Smakowicie wyglądają I piękne zdjęcia
już są w lodówce jestem ich ciekawa jak będą smakować
ja na zimno wcinam w bule jako burger
Genialne! U mnie zdecydowanie w wersji pieczonej. Córy zajadały łapkami również ‚na zimno’ to, co zostało po obiedzie
Suchej przed gotowaniem
Też tak mam
Jakież to jest przepyszne!!!! Smażyć będę jutro, ale już teraz wyjadą masę, bo trudno się powstrzymać!!
Czy to ma być jedna szklanka kaszy gryczanej ugotowanej czy przed gotowaniem?
Zdecydowanie pszennej
Wyglądają przepysznie! ^.^
Mogę użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub żytniej zamiast gryczanej?