Lubię zaskakiwać swoją rodzinę i przyjaciół, nowymi wypiekami. Szczególnie na świątecznym stole. Kilka ładnych lat temu były ciasta z makiem z dodatkiem buraków, marchewki czy pasternaku. W tym roku też nie zamierzam uczynić inaczej.
Zielone ciasto niczym gałązka świerku. Nie ma w nim szpinaku. Jest natka pietruszki i chlorella oraz kiwi. To one nadają pięknego koloru. Smak jest zdecydowanie świąteczny. Cytrusowy. Ciasto pełne bakalii. Suszone owoce i orzechy. Żadne kandyzowane.
Koniecznie polewa. Lukier wraz z rozpuszczoną czekoladą i tu również mnogość posypek owocowo – orzechowych. Ma być na bogato, bo święta są raz w roku
SKŁADNIKI:
– 1 spory pęczek natki pietruszki
– 2 kiwi
– 2 łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
– 1 łyżeczka sody
– szklanka grubo siekanych dowolnych orzechów
– szklanka rodzynek
– skórka i sok z dużej cytryny
– szklanka drobno pokrojonych suszonych moreli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ¾ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1/3 szklanki oleju bezsmakowego
– lukier lub inna polewa i dowolne posypki
WYKONANIE:
– od natki oderwać grubsze łodyżki. Zmiksować z kiwi, chlorellą, mlekiem, sokiem i skórką z cytryny, olejem i cukrem
– w misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i bakalie. Wlać do niej zmiksowane składniki i dokładnie wymieszać
– formę do keksów o wymiarach 10 na 30 cm wyłożyć papierem. Wylać ciasto
– piec 50 minut (do suchego patyczka) w 180°C. Góra/dół, środkowa półka
– wystudzić, polać lukrami i posypać różnościami
Roztopioną margaryną i cukrem trzcinowym
Witam. Czy mozna zastapic czyms olej i cukier (i chcialabym cukru nie zamieniac na inne slodzidlo typu ksykitol i itp).
Nie, tak samo i chlorella
Czy natka jest wyczuwalna w smaku?
Jak napisalam – wszystko wg wskazowek. Byla wskazowka o termoobiegu? Nie.
I pewnie pieczenie z termoobiegiem wiec nic dziwnego. Jakoś na FB wstawiają czytelnicy zdjęcia i nikt nie pisał, że nie wyszło. Nie wstawiam przepisów niesprawdzonych
Ciasto surowe po o wiele dluzszym czasie pieczenia, gora spalona. Bez sensu ten przepis, szkoda skladnikow :/ robilam wszystko wg przepisu.
Tak, choć nie gwarantuje koloru
A można użyć spiruliny zamiast chlorelli?
PIĘKNE CIASTO!!! Chyba dla stylu je zrobię, pal sześć, że dobre. Cukier można zastąpić jakimś słodzikiem, prawda?
pominąć i dodać drugi pęczek natki
Można czymś zastąpić chlorelle? 😉