Dynia nie schodzi z mojego stołu. Na słodko i wytrawnie. Pieczona, gotowana, duszona. Jednak na słodko jest najczęściej. Idealnie pasuje do kruchych ciast i ciasteczek. W połączeniu z olejem kokosowym, daje pyszny produkt.
Małe i chrupkie ciastka. Przełożone cytrynowym kremem na bazie mąki ryżowej. Balans między słodkością a kwaskowym smakiem. Między kruchością z miękkim nadzieniem. Oprószone pudrem kokosowym lub innym. Z ciepłym mlekiem orzechowym
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
– około ½ szklanki ciekłego oleju kokosowego
– 1 szklanka musu dyniowego
– 4 łyżki dowolnego nierafinowanego cukru pudru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka kurkumy
Na krem:
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki mąki ryżowej
– 1 łyżeczka kurkumy
– skórka i sok z 2 sporych cytryn
– 3-4 łyżki dowolnego nierafinowanego cukru pudru
WYKONANIE:
Ciasto:
– wymieszać obie mąki z cukrem i kurkumą
– wymieszać olej z musem dyniowym. Połączyć z suchymi składnikami. Wyrabiać elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt suche to dodać trochę zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego
– ciasto cienko wałkować i wykrawać foremką ciastka
– układać na papier do pieczenia. Wstawić na 15 minut do lodówki
– piec 8-9 minut w 190°C. Wystudzić
Krem:
– mąkę wymieszać z 1 szklanką mleka
– w garnku wymieszać 1 szklankę mleka, cukier, kurkumę oraz sok i skórkę z cytryny. Podgrzać do wrzenia
– wlać mleko z mąką i energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia
– krem przełożyć do rękawa i wyciskać na ciastka. Przykrywać drugim ciastkiem
– odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin
– jeśli zostanie trochę kremu to można wycisnąć na ciastka
Polecam skrobie kukurydzianą
Da się w kremie mąkę ryżową zastąpić jakąś inną?
do tych ciastek nie dodaję
Czy w tym przepisie nie brakuje sody albo proszku do pieczenia?
Spokojnie tak
Czy zamiast maki ryzowej Do kremu moze byc kaszka ryzowa? Dla mnie to to samo
Niestety nie
Czy ciasto sie uda gdy zamiast mąki pszennej dodam ryżowa?
Dziękuję
zdecydowanie tak
Czy można by upiec zamiast ciastek dwa placki przełożone kremem?
Mmmm…. Wygląda smakowicie! Już wiem co przygotuję w ten weekend
O mniam!:) Coś mi się zdaje, że takie ciacha bardzo szybko znikają, prawda to??:) Z takiej porcji to chyba dość sporo ciastek wychodzi ..hmm, bo się zastanawiam, czy aby nie zrobić od razu z dwóch porcji;)
Pozdrawiam!:)