Faworki to tłusty czwartek. Smażone w głębokim tłuszczu, płaty ciasta. Składają się ze sporej ilości żółtek, śmietany i odrobiny alkoholu. Posypane obficie cukrem pudrem. Tak wygląda klasyk. Czy jest możliwa wersja roślinna? Oczywiście, że tak. Dwa przepisy są na blogu. Przyszedł czas na kolejny. Inny.
Tym razem faworki są pieczone. Zamiast masła jest olej kokosowy. Zamiast żółtek, mus dyniowy. 4 składniki a tak wiele pysznego chrustu. Znacznie mniej kaloryczne. Szybkie w wykonaniu. Mega żółte, chrupiące. Pamiętajcie by cienko wałkować ciasto. Będą wtedy idealne. Zamiast białego cukru pudru, polecam puder z nierafinowanego cukru trzcinowego lub kokosowego.
SKŁADNIKI:
– 3,5 szklanki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
– ½ szklanki musu dyniowego (przepis TU)
– 4 łyżki nierafinowanego cukru pudru (trzcinowy, kokosowy lub inny) + do posypania
– 150 g oleju kokosowego
WYKONANIE:
– mąkę wymieszać z cukrem
– w garnku roztopić olej kokosowy, dodać dynie i wymieszać. Dodać do mąki i cukru
– wyrobić elastyczne ciasto
– podsypując blat mąką, wałkować cienkie placki. Wykrawać paski (prostokąty), w środku robić nacięcie, przez które przewlekać jeden z brzegów
– faworki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na 15 minut
– piec do lekkiego zrumienienia w 190°C (około 5-6 minut). Grzanie góra/dół, środkowa półka
– posypać cukrem pudrem
Zdecydowanie tak
Dzień dobry, wyszły smaczne, ale cokolwiek twarde. Nie włożyłam ich do lodówki przed pieczeniem, czy to może być przyczyna?
Pozdrawiam!
z buraka będzie za wodnisty. Z jabłka ok
Czy zamiast dyni mozna dac inny mus np. z buraka lub jablkowy?
Tak
Czy mogę je usmażyć? Wyjdą równie dobre?
Czy mogę olej kokosowy zastąpić masłem?
Upiekłam, całkiem smaczne. Niestety z mąki pół na pół owsianej bezglutenowej i ryżowej nie udało się uzyskać na tyle elastycznego ciasta, żeby zrobić faworki, nie szkodzi kwadraciki też są fajne
Wodę dodajemy w takiej ilości, by powstało odpowiedniej gęstości ciasto. Wszystko zależy od rodzaju mąki
Ale w przepisie nie ma wody? Czy czegoś nie rozumiem?
Cieszę się, że smakują
Przepyszne! Faworki uwielbiam, więc byłam ciekawa, jak wyjdą te wegańskie. Znakomite! Wszystkim bardzo smakują!!!
edit: bez cukru*
jest szansa, że z cukru wyjdą? 😀
Bardzo dobre ! Roznia sie troszke od tradycyjnych (jem tylko te robione przez moja Mame, sa najlepsze na swiecie ) ale i tak sa pyszne !!!
Do czasu aż powstanie ciasto jak na pierogi
Jak dużo wody dodać?
tak, ale nie będą takie kruche
o matko aż naszła mnie na nie ochota ale nie mam oleju kokosowego. Mogę użyć rzepakowy ?
tak, tylko trzeba dodać zimnej wody
bardzo dziękuję i smacznego
Zrobilam i wyszly pyszne! Dosc duza ilosc, wiec nie na jeden raz do przegryzienia, ale na kilka dni dla calej rodziny. Nawet najmlodszy 2 letni podjadl kilka..:)
To juz 3 przepis ktory robie, wszystkie jak dotad wyszly swietne. A zdjecia na stronie to po prostu mistrzostwo!:)
Pozdrawiam i sukcesow zycze!
Czy z mąki jaglanej lub gryczanej też wyjdą?
Pozdrawiam Joanna
Bardzo dziękuję, życzę smacznego
Ciasto jest takie dzięki olejowi. Uwielbiam taką konsystencję
Właśnie wyjęłam ostatnią porcję z piekarnika:) PYCHA!!! ..tylko niewiem co to się dzieje, bo widzę, że mają tendencję do niesamowicie szybkiego znikania;) ..hmm…no cóż, trzeba będzie się z tym liczyć robiąc kolejną porcję;) Dzięki za przepis, faworki są świetne!! Robienie ich z takiego ciasta (elastycznego, bardzo przyjemnego, nie klejącego się do rąk, no idealnego!) to sama przyjemność:) Wszystkiego Dobrego dla Ciebie i Twojej kulinarnej Twórczości:)
Wyglądają bardzo rasowo Jestem faworkożercą, moja słabość 😀
Wyglądają przepięknie i przesmacznie!!! I super, że sie je piecze w piekarniku:) Dzięki za dyniowe inspiracje!