CZEKOLADOWA TARTA Z MUSEM Z ARONII I FIGAMI
weganon 16 września 2017

DSC_0007

Jesień dyniami, śliwkami, jabłkami i gruszkami stoi. Pojawiają się też owoce mniej znane jak aronia i egzotyczne. Tu mam na myśli figi. Uwielbiam je w różnych formach. Na surowo, pieczone z syropem daktylowym, jako dżem czy galaretka.

Kolejna tarta na blogu zawiera te składniki. Aronia w postaci musu z czekoladą i soczyste figi. Pamiętajcie, że aronia to kopalnia antocyjanów. Istne złoto dla naszych zmęczonych oczu. Poprawia widzenie, daje ulgę zmęczonym oczom. Poprawia krążenie i poprawia działanie układu odpornościowego.

Biegnijcie na bazary po te małe czarne owoce. Róbcie z nich koktajle, kisiele i galaretki. Wspomagajcie się przed nadchodzącą jesienią i zimą. Róbcie przetwory z dodatkiem jabłek i śliwek.

DSC_0002

SKŁADNIKI:

Foremka o średnicy około 25 cm z wyjmowanym dnem
Na spód:
– 1 szklanka migdałów

– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklaka pestek słonecznika
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 płaska łyżka kakao
– 2-3 łyżki dżemu morelowego

Na masę:
– 1 szklanka aronii

– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 3-4 łyżki dowolnego syropu (ilość zleży od cierpkości owoców)
– 200 g czekolady ok. 70%

Na wierzch:
– 7-8 fig

WYKONANIE:

Spód:
– migdały, wiórki i słonecznik zmielić na drobne okruszki np. malakserem. Dodać cynamon i kakao. Wymieszać. Dodać dżem. Za pomocą dłoni wmieszać składniki. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle. W razie potrzeby dodać więcej dżemu

– dno i boki foremek wylepić masą. Wstawić na 15 minut do zamrażarki. Poluzować dno i boki by masa swobodnie wyszła. Pozostawić w formie

Masa:
– aronię zmiksować z mlekiem i syropem. Wlać do garnka. Podgrzać aż zacznie parować

– dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– wylać masę na spód. Ułożyć cząstki fig
– wstawić do lodówki aż masa stężeje. Można włożyć do zamrażarki. Będzie szybciej

DSC_0021

DSC_0013

4 Komentarze

  1. Wygląda obłędnie!! Niechaj chęci przybędą na tworzenie takich cudeniek „chęci przybywajcie!!!”:)))) ..bo smaki już dawno są;) A ja czekam grzecznie na konkurs ale na blogu, bo nie posiadam konta na fb, a pomimo tego istnieję;))) i również mam apetyt na Twoją pełną smakowitości i kolorów książkę:) Pozdrawiam dyniowo:)

  2. 300% rozpusty w biały dzień, pięknie i zdrowo , Wow

    p.s wiem , wiem ,że będą konkursy już na FB czytałam ale grac a wygrać , ach , tyle czekania…..

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *