Uwielbiam sezam, len i inne małe ziarenka. Robię z nich krakersy, spody do ciast, posypuje wszelkie desery. Pełne są nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów. Mają sporo smaku.
Chyba każdy uwielbia sezamki. Dla mnie to nierozerwalny element dzieciństwa. Płaskie i krupiące blaciki. Jedyny minus to częsty dodatek miodu (nie jadam go) i ulepowaty smak. Pośród tej słodyczy ginie gdzieś sezam.
Postanowiłem zrobić mały przekręt i wykonać sezamki z różnych ziaren z dodatkiem czekolady. Wymieszałem sezam biały z czarnym. Dodałem chia i nasiona lnu. Mamy fajny mix o wyjątkowym smaku
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka białego sezamu
– 3 łyżki nasion lnu
– 3 łyżki czarnego sezamu
– 3 łyżki chia
– 1 czekolada 70% 100 g
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 3 łyżki dowolnego syropu (daktylowy, klonowy lub inny)
WYKONANIE:
– wymieszać ziarna
– do garnka dodać olej i syrop. Podgrzać aż zacznie parować. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– dodać nasiona i dokładnie wymieszać
– foremkę o wymiarach około 10 na 20 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– foremkę wstawić na godzinę do zamrażarki a później przenieść do lodówki. Pokroić w dowolne kształty
Super. Smacznego
Zrobiłam według twojego przepisu , są pyszne dziękujemy zwłaszcza mąż, on też jest potworkiem sezamowym , teraz te zajada z strasznym apetytem
Po to są przepisy, by się inspirować, zmieniać i kombinować
Nie miałam czarnego sezamu ani chia więc coś trzeba było wykombinować . Koleżanka się śmiała, że to już zupełnie inny przepis niż Twój . Tak czy siak zainspirowałeś mnie
ale bogaty skład
Ja dodałam jeszcze posiekane orzechy i trochę wiórków kokosowych i cynamon z imbirem, no i troszkę żurawiny. PYCHA!!!!!! Moja córka tez była zachwycona.
Dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam
Uwielbiam prostotę w Twoich przepisach! Dzięki niej tworzenie pyszności jest jeszcze przyjemniejsze!!:) Pozdrawiam!
ja nie prażyłem, ale oczywiście można
Te ziarna mają być wszystkie surowe? Ja zawsze prażyłam sezam. Nie jest to konieczne?