ZAPIEKANKA PASTERSKA WEGANONA
weganon 12 marca 2017

DSC_0072

Zapiekanki pasterskie to idealny sposób na utylizację pozostałości jedzenia. Wystarczy wymieszać różne składniki. Dobrze doprawić. Wyłożyć na dno formy i pokryć puree ziemniaczanym. Wsunąć do piekarnika i po pół godzinie gotowe. Pyszna i bardzo sycąca zapiekanka, rodem z Wysp Brytyjskich.

Nie ma jednego identycznego przepisu. Każda gospodyni ma swoje składniki. Swoje przyprawy. Różne formy. Niektóre obkładają ziemniakami całą formę i dopiero kładą farsz. Ja mam kilka wersji tej zapiekanki. W zależności od sezonu, pojawiają się różne warzywa. W okresie zimowym idealne są bulwy i korzenie. Zawsze dodaje paprykę i grzyby. Najlepiej warzywa wcześniej upiec. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody. Później zapiekanka nie jest wodnistą breją.

Puree ziemniaczane można rozsmarować lub powyciskać fikuśne wieżyczki. Mieszajcie też ziemniaki z innymi warzywami. Wzbogacają smak i nadają też koloru.

DSC_0056

SKŁADNIKI:

Forma 20 na 30 cm
Warzywa:
– 1 spory obrany batat

– 1 średnia obrana dynia piżmowa
– 2 spore marchewki
– 1 spora czerwona papryka
– ½ kg pieczarek
– 1 średnia cukinia
– 1 spora cebula
– 1 puszka krojonych pomidorów. Idealne będą małe w całości
– oliwa
– sól
– po 1 łyżce tymianku i oregano
– 1 spora gałązka jarmużu

Na puree:
– 1 kg ziemniaków po obraniu

– 450 g mrożonej marchewki z groszkiem
– ½ szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
– sól, gałka muszkatołowa i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– 2 łodygi selera naciowego

WYKONANIE:

Warzywa:
– warzywa i grzyby pokroić w sporą kostkę. Ułożyć na papierze do pieczenia. Polać delikatnie oliwą. Posypać tymiankiem, solą i oregano po powierzchni warzyw

– piec godzinę w 200°C

DSC_0058
– warzywa i grzyby przenieść do formy. Zalać równo pomidorami. Ułożyć porwane listki jamużu

DSC_0059

Puree:
– ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. Dodać pokrojonego selera naciowego. Zalać wodą i ugotować w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodać groszek z marchewką. Gotować jeszcze 10 minut. Odcedzić

– wlać mleko i dodać przyprawy. Dokładnie ubić
– puree rozsmarować na warzywach lub wycisnąć tylką jak na zdjęciu
– piec 30 minut w 190°C

DSC_0082

DSC_0061

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *